10.8.16

Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto (Involtini di melanzane con cous cous e pesto)





SKŁADNIKI

1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 ząbek czosnku
100 g kaszy kuskus
150 ml wywaru warzywnego
100 g pesto
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

1 melanzana
1 peperone rosso
1 peperone giallo
1 spicchio d'aglio
100 g di cous cous
150 ml di brodo vegetale
100 g di pesto
prezzemolo
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Każdy plaster bakłażana smarujemy olejem, oprószamy solą, pieprzem i grillujemy na patelni z dwóch stron.
  2. Przygotowujemy kaszę kuskus: suchą kaszę mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, po czym zalewamy wrzącym wywarem warzywnym, ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy. Kaszę przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
  3. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Ugotowaną kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, wyciśniętym ząbkiem czosnku i drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Zgrillowane plastry bakłażana smarujemy z jednej strony pesto, nakładamy kasze kuskus i zwijamy w roladki.
  6. Roladki z bakłażana podajemy skropione oliwą z oliwek, z pesto i posypane natką pietruszki.

****

PREPARAZIONE
  1. Mondate le melanzane e ricavatene le fettine. Spalmate entrambi i lati di ogni fetta con dell'olio d'oliva e cospargetele con sale e pepe. Grigliate le fette di melanzane.
  2. Per preparare il cous cous, versatelo in una ciotola capiente, condite con 2 cucchiai di olio d'oliva, e coprite il tutto con uno strato di brodo bollente di almeno 1 cm. Lasciate il cous cous coperto per 5 minuti.
  3. Tagliate il peperone rosso e il peperone giallo a dadini.
  4. In una ciotola mescolate il cous cous, il peperone rosso e giallo tagliato a dadini, oltre ad 1 spicchio d'aglio tritato con il prezzemolo. Cospargete il tutto con sale e pepe a piacere.
  5. Cospargete le fette di melanzane ad una ad una con il pesto e farcite con il cous cous. Arrotolate le melanzane.
  6. Servite gli involtini con dell'olio di oliva, del pesto e del prezzemolo tritato.




Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger