2.8.16

Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt)




SKŁADNIKI

400 g makaronu typu penne
400 g filetu z pstrąga łososiowego
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml bulionu
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 cytryna
sól, pieprz  


****


INGREDIENTI


400 g di pasta tipo penne
400 g di filetto di trota salmonata
200 ml di yogurt naturale
100 ml di brodo tiepido
2 spicchi d'aglio
1 limone
aneto
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Filet z pstrąga układamy na natłuszczonej formie do pieczenia skórką do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  3. Do jogurtu dodajemy bulion, posiekany koperek, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę.
  5. Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowym. Dekorujemy koperkiem i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem.

****

PREPARAZIONE
  1. Ungete una pirofila con dell'olio e mettete in filetto di trota con la pelle rivolta verso il basso, a contatto con la pirofila. Cospargere il pesce con sale e pepe. Infornate per circa 15-20 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.
  2. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere.
  3. In una ciotola mettete lo yogurt, il brodo tiepido, l'aneto tritato, 2 spicchi d'aglio tritati, la scorza e il succo di limone. Mescolate bene il tutto. Per ultimo aggiungete il sale e il pepe.
  4. Togliete la pelle dalla trota salmonata, poi tagliatela a cubetti.
  5. Mescolate la pasta con il pesce e con la salsa di yogurt. Decorata la pasta con l'aneto e cospargetela con un po' di pepe macinato.




Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger