11.8.16

Bułeczki z borówkami (Panini ai mirtilli)

Bułeczki z borówkami, jedne z moich ulubionych słodkich bułeczek w okresie letnim. Niezwykle miękkie, puszyste i delikatne, dzięki dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym. Polecam i życzę smacznego :)

****

I panini ai mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie all'aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito:) 






SKŁADNIKI

200 g borówek 
200 g ricotty
400 g mąki pszennej  
30 g świeżych drożdży 
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego 
5 łyżek cukru
1 jajko


****

INGREDIENTI

200 g di mirtilli
200 g di ricotta
400 g di farina 00  
30 g di lievito di birra
7 cucchiai di latte
6 cucchiai di olio di semi di girasole
5 cucchiai di zucchero
1 uovo





PRZYGOTOWANIE

  1. W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny.
  3. Ciasto ponownie wyrabiamy. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki o średnicy 10 cm.
  4. Na środku każdego krążka nakładamy kilka borówek, pół łyżeczki cukru, po czym zlepiamy ciasto.
  5. Bułeczki wykładamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. In una ciotola mescolate la ricotta, il latte, l'olio, lo zucchero, l'uovo e il lievito di birra sbriciolato. Successivamente aggiungete la farina. Lavorate il composto finché non diventa liscio ed elastico.
  2. Coprite l'impasto e fatelo lievitare per circa 2 ore.
  3. Riprendete l'impasto e con l'aiuto di un mattarello, stendetelo adeguatamente. Tagliate dei cerchi di circa 10 cm di diametro.
  4. Su ogni cerchio mettete alcuni mirtilli e metà cucchiaino di zucchero. Chiudete bene i panini.
  5. Mettiamo i panini su una teglia foderata con carta da forno.
  6. Prima di infornare, spennellate la superficie dei panini con del latte e cospargetela con lo zucchero.
  7. Infornate i panini per 15-20 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi.









Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu :) bardzo dziękuję Ci za komentarz :)
      Bułeczki sa bardzo smaczne, po upieczeniu szybko zniknęły z talerza, nie został nawet okruszek ;) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger