19.7.16

Szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami (Le campanelle di spinaci con un cuore di formaggio, pomodori secchi e olive nere)

Delikatny, kremowy serek z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, pietruszką, aromatyzowany oregano i czosnkiem, podany ze szpinakiem i świeżym pieczywem to idealna letnia przystawka. Lekki posiłek w sam raz na gorące dni. Smacznego :)

****

Le campanelle di spinaci con un cuore ricco di formaggio delicato e cremoso, pomodori secchi, olive nere, aglio e prezzemolo sono uno spuntino sfizioso e colorato, l'ideale per i giorni piu' caldi dell'estate. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

350 g kremowego serka (typu philadelphia)
50 g suszonych pomidorów
50 g czarnych oliwek
50 g szpinaku
1 ząbek czosnku
suszone oregano
natka pietruszki
sól, pieprz

****

INGREDIENTI

350 g di formaggio spalmabile (tipo philadelphia)
50 g di pomodori secchi
50 g di olive nere
50 g di spinaci baby
1 spicchio d'aglio
origano secco
prezzemolo
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Oczyszczamy szpinak, myjemy i odcinamy łodygi. Zagotowujemy wodę, w której blanszujemy szpinak ok. 1 minuty. Szpinak starannie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Suszone pomidory, czarne oliwki i ząbek czosnku drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy.
  3. W miseczce mieszamy ser z suszonymi pomidorami, oliwkami, ząbkiem czosnku, natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano.
  4. Małe foremki (6 sztuk) wyściełamy folią samoprzylepną. Na dno i na boki układamy liście szpinaku.
  5. Każdą foremkę wypełniamy serkiem i przykrywamy folia samoprzylepna.
  6. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  7. Schłodzone serki wyjmujemy z foremek, podajemy z sałatą i świeżym pieczywem.

****

PREPARAZIONE
  1. Scartate i gambi dalle foglie degli spinaci che laveremo e lesseremo per 1 minuto in acqua in ebollizione. Successivamente scolate ed asciugate con della carta da cucina.
  2. Tritate i pomodori secchi, le olive nere, 1 spicchio d'aglio e il prezzemolo.
  3. In una ciotola mescolate il formaggio con i pomodori secchi, le olive nere, 1 spicchio d'aglio e il prezzemolo. Insaporite a piacere con origano secco, sale e pepe. Mescolate bene il tutto fino ad ottenere una crema omogenea.
  4. Foderate 6 stampini da budino con della pellicola alimentare. Distribuite le foglie degli spinaci sul fondo e sui bordi degli stampini.
  5. Versate la crema di formaggio negli stampini da budino. Coprite gli stampini con della pellicola affinché non si asciughino troppo.
  6. Lasciate riposare i formaggini in frigorifero per 1 ora.
  7. Servite i formaggini con l'insalata e il pane fresco.





Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger