27.7.16

Rolada szpinakowa (Rotolo di spinaci)

Rolada szpinakowa z farszem z ricotty, żółtej i czerwonej papryki, czarnych oliwek, parmezanem, aromatyzowana oregano, to nasz ulubiony przysmak w letnie, gorące dni. Roladę serwuję z sałatą ze świeżych warzyw z sosem ziołowym i grillowanym pieczywem. Smacznego :)  

****

Rotolo di spinaci, farcito con ricotta, peperone rosso e giallo, olive nere, profumato all'origano e parmigiano e' un piatto molto gustoso e originale, l'ideale per i giorni piu' caldi dell'estate. Servite in tavola accompagnando il rotolo di spinaci con insalata mista. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

300 g szpinaku
2 ząbki czosnku
30 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Farsz
250 g ricotty
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
40 g czarnych oliwek
30 g parmezanu
suszone oregano
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

300 g di spinaci
2 spicchi d'aglio
30 g di farina 00
1/2 cucchiaino di bicarbonato
3 uova
2 cucchiai d'olio
sale, pepe

Ripieno
250 g di ricotta
1 peperone rosso
1 peperone giallo
40 g di olive nere
30 g di parmigiano
2 cucchiai d'olio
origano secco
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Szpinak oczyszczamy, myjemy i osuszamy.  
  2. Na 2 łyżkach oleju szklimy wyciśnięte 2 ząbki czosnku, po czym dodajemy drobno pokrojony szpinak, sól i pieprz. Całość podsmażamy ok. 2-3 minut, odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Szpinak mielimy na gładką masę. 
  4. W misce mieszamy szpinak z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną pianę ubitą z 2 białek, dokładnie mieszamy.
  5. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę odsączamy na sicie. Paprykę czerwoną i żółtą oraz czarne oliwki kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy ricottę z parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. 
  7. Z ciasta delikatnie usuwamy papier. Ciasto równomiernie smarujemy ricottą, po czym zwijamy roladę.
  8. Roladę przed podaniem odstawiamy na godzinę do lodówki.

****

PREPARAZIONE
  1. Puliamo, laviamo e asciughiamo bene gli spinaci.
  2. In una padella con 2 cucchiai di olio mettiamo 2 spicchi d'aglio tagliati, poi aggiungiamo gli spinaci tritati finemente, sale e pepe. Rosoliamo il tutto per circa 2-3 minuti, poi lasciamo a raffreddare.
  3. Frullate gli spinaci.
  4. In una ciotola mescoliamo gli spinaci con 1 uovo e 2 tuorli d'uovo. Aggiungiamo la farina con il bicarbonato e 2 albumi montati a neve. Mescoliamo bene il tutto.
  5. Versiamo il composto su una teglia foderata con carta da cucina che inforniamo per circa 10-15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Lasciamo raffreddare.
  6. A questo punto iniziamo a preparare il ripieno. Sgoccioliamo la ricotta. Tagliamo a dadini il peperone rosso, il peperone giallo e l'olive nere. In una ciotola mescoliamo la ricotta con il peperone rosso, giallo e le olive. Aggiungiamo il sale, il pepe e l'origano secco a piacere.
  7. Rimuoviamo delicatamente la carta da forno dalla pasta. Distribuiamo sulla superficie il ripieno di ricotta e lo arrotoliamo con delicatezza.
  8. Prima di servire, lasciare il rotolo per un'ora in frigo.







Smacznego :) Buon appetito :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger