11.7.16

Quiche z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty (Quiche con pesto, ricotta e pomodori al forno)

Quiche z ciasta francuskiego z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego :)


****

La quiche di pasta sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g ricotty
100 g pesto z bazylii
50 g parmezanu
50 ml mleka
1 jajo
2 pomidory bawole serce
100 g pomidorków 
1 łyżka suszonego oregano
sól, pieprz  


****

INGREDIENTI

1 rotolo di pasta sfoglia
250 g di ricotta
100 g di pesto
50 g di parmigiano reggiano
50 ml di latte
1 uovo
2 pomodori cuore di bue
100 g di pomodorini
1 cucchiaio di origano secco
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Pomidory bawole serce kroimy w plastry a pomidorki na połówki.
  2. Pomidory układamy na sicie na 15 minut do puszczenia soków.
  3. W misce mieszamy ricottę z pesto z bazylii i starkowanym parmezanem.
  4. W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia.
  7. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto, na której układamy pokrojone i osuszone pomidory.
  8. Pomidory smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.
  9. Quiche pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliamo i pomodori cuore di bue a fette e i pomodorini a meta'.
  2. Lasciamo sgocciolare i pomodori per 15 minuti.
  3. In una ciotola lavoriamo la ricotta con il pesto e il parmigiano grattugiato.
  4. In un'altra ciotola montiamo l'uovo con il latte, il sale e il pepe.
  5. Mescoliamo il mix di uova con la ricotta e il pesto.
  6. Srotoliamo la pasta sfoglia in una teglia foderata con carta da forno.
  7. Distribuiamo la crema di ricotta sulla quale aggiungeremo le fette di pomodori ben asciugati.
  8. Condite i pomodori con un filo d'olio di oliva e di origano secco.
  9. Inforniamo la quiche in forno preriscaldato a 180 gradi per 30-40 minuti.









Smacznego :) Buon appetito :)

4 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie kusząco :) I tak elegancko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :))) pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  2. Pomidory uwielbiam, ale wyłącznie na surowo. Twój quiche wygląda jednak tak apetycznie, że nabrałam ochoty na niego i myślę, że nawet by mi te zapiekane pomidory smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może Ci posmakuje, mam taka nadzieje :) uściski :-))))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger