29.7.16

Nadziewane pomidory alla pizzaiola (Pomodori ripieni alla pizzaiola)

Nadziewane pomidory alla pizzaiola to nasza ulubiona przystawka w letnie dni. Pomidory są zapiekane i bardzo aromatyczne. Do farszu użyłam mozzarelli, czarnych oliwek, kawałeczków bułeczki a przyprawiłam czosnkiem, oregano, pietruszką. Smacznego :) 

****

I pomodori ripieni alla pizzaiola sono un antipasto ideale per giornate estive che rallegrerà la vostra tavola. I pomodori sono farciti con pane, olive nere, mozzarella e condite con aglio, origano secco e prezzemolo. Buon appetito :)




SKŁADNIKI 

6 pomidorów
1 mozzarella
1 ząbek czosnku  
1 bułeczka  
40 g czarnych oliwek
natka pietruszki
oliwa z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz    

****

INGREDIENTI 

6 pomodori
1 mozzarella
1 spicchio d'aglio  
1 panino  
40 g di olive nere
prezzemolo
olio d'oliva
origano
sale, pepe 




PRZYGOTOWANIE
  1. Kroimy bułeczkę w male kawałki. Bułeczkę tostujemy na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
  2. Czarne oliwki kroimy drobno.
  3. Mozzarelle kroimy w kawałki. 
  4. W misce mieszamy pokrojone oliwki, mozzarelle, bułeczkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Odkrawamy górną część z pomidorów. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne pomidorów. Solimy wnętrze pomidorów.
  6. Pomidory napełniamy powstałym nadzieniem i umieszczamy w formie do pieczenia wcześniej wysmarowanej olejem.
  7. Pomidory delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate pane a dadini e tostarlo in padella con 2 cucchiai olio d'oliva e 1 spicchio d'aglio tritato.
  2. Tritate le olive nere.
  3. Tagliate la mozzarella a dadini.
  4. In una ciotola mettete le olive nere, la mozzarella, il pane e prezzemolo tritato finemente. Condite con sale, pepe, origano e olio d'oliva. Mescolate bene il tutto.
  5. Tagliate la calotta dei pomodori e tenetela da parte. Prelevate la polpa con un cucchiaino e salate internamente i pomodori svuotati.
  6. Farcite 6 pomodori e metteteli in una teglia precedentemente oliata.
  7. Infornate i pomodori ripieni in forno preriscaldato a 200 gradi per 15 minuti.








Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger