22.7.16

Crumble z morelami, płatkami owsianymi i migdałami (Crumble di albicocche con fiocchi d'avena e mandorle)

Morele pod warstwą maślanej, chrupiącej kruszonki z płatków owsianych i migdałów, mój ulubiony deser kiedy mamy ochotę na szybkie ciasto z owocami. Smacznego :)
****

Il crumble con le albicocche con una copertura di impasto croccante a base di burro, farina, mandorle, fiocchi d'avena e' una delle mie torte preferite con la frutta. Buon appetito:)





SKŁADNIKI

1 kg moreli
130 g mąki pszennej 
100 g masła
50 g płatków owsianych
30 g mąki migdałowej 
30 g migdałów w płatkach 
80 g cukru


****

INGREDIENTI

1 kg di albicocche
130 g di farina
100 g di burro
50 g di fiocchi d'avena
30 g di farina di mandorle
30 g di mandorle a lamelle
80 g di zucchero





PRZYGOTOWANIE
  1. Morele kroimy w ćwiartki.
  2. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę migdałową, płatki owsiane i dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką aż powstanie kruszonka.
  3. Na dno foremki wykładamy pokrojone morele a na górę wysypujemy kruszonkę.  
  4. Crumble posypujemy 1 łyżką cukru i migdałami w płatkach.
  5. Crumble pieczemy 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliamo le albicocche in quarti e le mettiamo in una teglia da forno.
  2. Per preparare il crumble impastiamo la farina 00 con la farina di mandorle, i fiocchi d'avena, il burro freddo e un pizzico di sale. 
  3. Sbricioliamo l'impasto che metteremo sulle albicocche.
  4. Distribuiamo sopra il crumble 1 cucchiaio di zucchero e le mandorle a lamelle.
  5. Il crumble andra' cotto per 30-35 minuti in forno gia' caldo a 180 gradi.



Smacznego :) Buon appetito :)

Letnie owoce 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger