9.7.16

Cheesecake z owocami leśnymi (Cheesecake ai frutti di bosco)

Cheesecake z owocami leśnymi w sam raz na letnie dni. Niezwykle kremowy i rozpływający się w ustach z dużą ilością świeżych owoców. Smacznego :)  

****

Il cheesecake ai frutti di bosco e' ideale per i giorni estivi. Molto cremoso, si scioglie in bocca. Buon appetito :)




SKŁADNIKI


250 g ciasteczek typu digestive

125 g masła
700 g ricotty
150 g cukru
200 ml śmietany
15 g żelatyny w listkach
125 g borówek
125 g malin
125 g czerwonych porzeczek


****

INGREDIENTI

250 g di biscotti digestive
125 g di burro
700 g di ricotta
150 g di zucchero
200 ml di panna fresca
15 g di gelatina in fogli
125 g di mirtilli
125 g di lamponi
125 g di ribes rosso






PRZYGOTOWANIE

  1. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą.
  3. Pokruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczka wykładamy na dno tortownicy, wyrównując dokładnie i wklepując. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. 
  4. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie przez 5 minut.
  5. Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, po czym zdejmujemy ją z ognia.
  6. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Miksujemy ser ricotta z cukrem na puszystą masę. 
  8. Stopniowo dodajemy śmietanę z żelatyną.
  9. Masę wykładamy na ciasteczka. 
  10. Owoce układamy na wierzchu tortu, używając 100 gram borówek, malin i czerwonej porzeczki (resztę odkładamy do dekoracji).
  11. Tort schładzamy w lodówce przez 5-6 godzin (najlepiej całą noc).
  12. Przed podaniem, tort dekorujemy owocami.

****

PREPARAZIONE
  1. Laviamo e asciugamo la frutta.
  2. Inseriamo della pellicola sul fondo di una tortiera da 20 cm circa di diametro.
  3. Sbricioliamo i digestive che mischieremo con del burro sciolto. Quanto ottenuto lo inseriamo e appiattiamo nella tortiera al fine di preparare lo strato inferiore della torta e lo lasciamo raffreddare in frigo per circa 1 ora.
  4. In una ciotola lasciamo la gelatina in fogli a bagno con acqua fredda per 5 minuti.
  5. In una casseruola scaldiamo leggermente la panna, poi spegniamo il fuoco.
  6. Aggiungiamo la gelatina scolata e strizzata e mescoliamo fino a scioglierla. Lasciamo intiepidire.
  7. In una ciotola montiamo la ricotta con lo zucchero al fine di ottenere un composto soffice. 
  8. Aggiungiamo progressivamente la panna con la gelatina mescolando il tutto.
  9. Il tutto andra' posato sullo strato di digestive.
  10. Distribuite sopra il cheesecake la frutta (100 g di mirtilli, 100 g di ribes rosso e 100 g di lamponi, il resto lasciamo per decorare).
  11. Lasciamo raffreddare il cheesecake in frigorifero per 5-6 ore (meglio tutta la notte).
  12. Prima di servirlo potra' essere decorato con l'aggiunta di frutta fresca.









Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger