11.6.16

Kluseczki szpecle ze szpinakiem (Spätzle di spinaci)

Na obiad proponuję Wam pyszne kluseczki ze szpinakiem, "spätzle", które są charakterystyczne dla kuchni niemieckiej i tyrolskiej.

Kluseczki przygotowywane są na bazie jajek i mąki, mogą być tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje się je z kawałkami boczku, kiełbaski lub kapusty kiszonej, we Włoszech ze śmietaną lub masełkiem szalwiowym.
Dla odmiany moje spätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :)


****

Per pranzo Vi propongo dei gustosi spätzle con gli spinaci, ovvero gli gnocchi tipici della cucina tedesca e tirolese.
Gli gnocchi sono preparati a base di uova e farina, ai quali si possono aggiungere anche gli spinaci. Di solito in Germania vengono accompagnati con dei pezzetti di pancetta, salsiccia oppure crauti, mentre in Italia con panna o burro alla salvia.
Per i miei spätzle ho deciso invece di utilizzare dei pomodorini soffritti. 
Buon appetito :)





SKŁADNIKI

250 g świeżego szpinaku
250 g mąki pszennej    
3 jaja
100 ml mleka
sól, pieprz   


****

INGREDIENTI

250 g di spinaci
250 g di farina 00
3 uova
100 ml di latte
sale, pepe






PRZYGOTOWANIE

  1. Szpinak po oczyszczeniu blanszujemy we wrzącej wodzie, ok. 30 sekund.
  2. Szpinak osuszamy i mielimy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Do szpinaku dodajemy jaja, sól, pieprz i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Możemy również delikatnie zmiksować, aby uzyskać kremową masę.
  4. Do szpinakowej masy stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając.
  5. Ciasto na kluseczki odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.
  6. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  7. Z ciasta formujemy kluseczki. Są na to dwie metody. Pierwsza to najprostsza metoda, kluseczki kładzione łyżką lub łyżeczką. Druga to metoda, dzięki której kluseczki będą przypominały formą prawdziwe spätzle. Ciasto przekładamy do praski do ziemniaków i przeciśnięte kluseczki wrzucamy do wrzącej wody. Najlepiej przeciskać kluseczki bezpośrednio nad garnkiem.
  8. Czekamy, aż kluseczki wypłyną na wierzch, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.
* Kluseczki podałam z pomidorkami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy pomidorki przez 3-4 minuty, oprószamy solą, pieprzem i oregano. Do podsmażonych pomidorków dodajemy ugotowane kluseczki, całość podsmażamy 2 minuty i podajemy.


****


PREPARAZIONE

  1. Laviamo bene gli spinaci. Lessiamo gli spinaci per 30 secondi in acqua bollente, poi li asciughiamo. 
  2. Tritiamo gli spinaci e li mescoliamo con le uova, latte, sale e pepe fino ad ottenere una crema liscia. Successivamente aggiungiamo poco alla volta la farina e mescoliamo il tutto. Si puo' anche usare il mixer per mescolare bene gli ingredienti. L'impasto lo lasciamo riposare per 15 minuti.
  3. A quel punto mettiamo a bollire dell’acqua sul fuoco.
  4. Inseriamo l’impasto degli spätzle in uno schiacciapatate con i fori grossi e posizioniamo l’attrezzo sopra la pentola d'acqua in ebollizione. Spremiamo per fare fuoriuscire gli spätzle.
  5. Gli spätzle saranno cotti quando riaffioreranno in superficie. A quel punto li prendiamo con una schiumarola e li scoliamo bene.
  6. Sulla padella riscaldiamo 3-4 cucchiai di olio d'oliva e aggiungiamo i pomodorini. LI saltiamo nella padella per 3-4 minuti e poi aggiungiamo gli spätzle per 2 minuti. Spolverate con il parmigiano grattugiato a piacere. Gli spätzle con spinaci e pomodorini sono pronti per essere serviti.




Smacznego :) Buon appetito :)

"Czas na szpinak 6!"

Wegetariański obiad VII

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger