17.6.16

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami (Involtini di pollo con verdure e patate al forno)


Na weekendowy rodzinny obiad proponuję Wam pyszne pieczone roladki z piersi kurczaka z farszem z marchewki oraz żółtej i czerwonej papryki. 
Do roladek podałam ziemniaki w formie wachlarzyków oraz pieczone warzywa: cukinię, pomidorki, paprykę i szalotkę. Całość przyprawiłam świeżym rozmarynem, szałwią i oregano.
Całe danie przygotowałam w jednej formie, co dodatkowo skraca nam czas pieczenia i ułatwia przygotowywanie obiadu a zapachy cudownie łączą się ze sobą. Smacznego :)


****

Per una cena di un weekend in famiglia, vi consiglio dei deliziosi involtini di petto di pollo farcito con carote e peperoni sia gialli che rossi. Ho servito gli involtini con delle patate a ventagli e verdure al forno, nello specifico zucchine, pomodorini, peperoni e scalogno, il tutto condito con rosmarino fresco, salvia e origano.
L'intera portata e' stata predisposta in una pirofila che riduce ulteriormente il tempo di cottura fondendo meravigliosamente gli odori. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

2 piersi z kurczaka
100 g pomidorków
1 kg ziemniakó
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 cukinie
2 marchewki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
suszone oregano
świeży rozmaryn
listki świeżej szałwii
oliwa z oliwek
sól, pieprz    


****

INGREDIENTI

2 petto di pollo
100 g di pomodorini 
1 kg di patate
2 peperoni gialli
2 peperoni rossi
2 scalogni
2 zucchine
2 carote
2 spicchi di aglio
origano
rosmarino
salvia
olio di oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy.
  2. Na tarce ścieramy marchewki, pół czerwonej i pół żółtej papryki kroimy w podłużne paski.
  3. Na każdy filet kładziemy startą marchew, kawałki żółtej i czerwonej papryki, listek szałwii. Doprawiamy solą i pieprzem.  
  4. Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.  
  5. Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Wykładamy cukinię i paprykę pokrojoną w kawałki, szalotkę w plastry. Warzywa posypujemy solą, pieprzem, suszonym oregano i układamy gałązki świeżego oregano. Warzywa polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i delikatnie mieszamy. 
  6. Na warzywa wykładamy roladki, skrapiamy je oliwą, posypujemy oregano.
  7. Na koniec przygotujemy ziemniaki. Ziemniaki myjemy, osuszamy i obieramy. Przekrawamy w podłużne plasterki, ale nie do końca. Ziemniak powinien przypominać formą wachlarzyk. Wyciśnięte ząbki czosnku mieszamy z 2 łyżeczkami drobno pokrojonego oregano i 3 łyżkami oliwy. Ziemniaki wykładamy do formy na warzywa obok roladek. Ziemniaki smarujemy przyprawami z zewnątrz i między przekrojonymi plasterkami.
  8. Na koniec wykładamy pomidorki.
  9. Roladki z warzywami i ziemniakami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 40 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliamo i petti di pollo per ricavarne 4 filetti che andranno leggermente battuti per appiattirli.
  2. Grattugiamo le carote e tagliamo a strisce mezzo peperone giallo e mezzo peperone rosso tagliamo in strisce.
  3. Su ogni filetto dovremo inserire le carote grattuggiate, i pezzi di peperoni gialli e rossi, le foglie di salvia oltre a sale e pepe quanto basta.
  4. A quel punto arrotolare i filetti chiudendoli con degli stuzzicadenti.
  5. Cospargere dell' olio sul fondo e sui lati della pirofila.
  6. Aggiungiamo ze zucchine, i peperoni e lo scalogno tagliati a fette.
  7. Successivamente aggiungiamo pepe, origano secco e dei rametti di origano fresco. Sulle verdure aggiungiamo due cucchiai di olio di oliva e mescoliamo delicatamente.
  8. Appoggiamo gli involtini sopra alle verdure, poi li bagniamo con dell' olio di oliva cospargendoli con un po' di origano.
  9. Alle fine dobbiamo preparare le patate, che andranno lavate, sbucciate e asciugate. Tritiamo uno spicchio d'aglio con un 2 cucchiaini di origano fresco. Amalgamiamo il tutto con 3-4 cucchiai di olio di oliva. Riprendiamo le patate che andranno incise sino a meta' con 6-8 tagli paralleli, all' interno dei quali spalmare il composto di origano e aglio precedentemente tritato. Le patate cosi' preparate andranno inserite nella pirofila aggiungendo anche i pomodorini.
  10. A questo punto dopo aver preriscaldato il forno, dovremo cuocere gli involtini con le patate e le verdure per 40 minuti a 180-200 gradi.






Smacznego :) Buon appetito :)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :) Magda

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne i ładnie wyglądające danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i pozdrawiam serdecznie :) Magda

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger