21.6.16

Bułeczki ze szpinakiem (Muffin agli spinaci)


Wytrawne muffinki ze szpinakiem mogą być zamiennikiem białych bułek do kanapek. Bułeczki są wilgotne, pachnące parmezanem i bardzo zielone, cieszą oko i podniebienie;) Świetnie pasują na śniadanie, kolację lub jako przekąska np. na piknik. Smacznego :) 


****

I muffin agli spinaci sono morbidi, profumano di parmigiano e ovviamente sono simpaticamente verdi per gli occhi e buoni per il palato;) Ideali come spuntino per un picnic estivo. Buon appetito :)






SKŁADNIKI 


100 g mąki 

150 g szpinaku
30 g parmezanu
8 g proszku do pieczenia
2 jaja
50 ml mleka
50 ml oleju z oliwek
sól, pieprz  


****

INGREDIENTI

100 g di farina 00
150 g di spinaci
30 g di parmigiano reggiano
8 g di lievito istantaneo per torte salate
2 uova
50 ml di latte
50 ml di olio di oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Szpinak po oczyszczeniu blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 30 sekund. Szpinak osuszamy i drobno kroimy.
  2. Jaja miksujemy z olejem i mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Do ciasta dodajemy szpinak, starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Ciasto przelewamy do foremek do babeczek albo do muffinów do 2/3 wysokości. 
  5. Bułeczki pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

****

PREPARAZIONE
  1. Lessiamo gli spinaci per 30 secondi in acqua bollente, poi li asciughiamo.
  2. Tritiamo gli spinaci.
  3. Mescoliamo le uova con il latte e l'olio. Successivamente aggiungiamo poco alla volta la farina setacciata con il lievito. Aggiungiamo gli spinaci, parmigiano reggiano, sale e pepe. Mescoliamo il tutto fino ad ottenere una crema liscia.
  4. Mettete l’impasto a cucchiaiate negli stampi da muffin e riempiteli per 2/3.
  5. Cuociamo i panini in forno preriscaldato a 180° per 20-25 minuti.





Smacznego, Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger