28.6.16

Muffiny wiśniowo-czekoladowe (Muffin con amarene e cioccolato)

Delikatne, wilgotne muffiny z wiśniami i kawałeczkami gorzkiej czekolady. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, smacznego :)

****

I muffin alle amarene con pezzetti di cioccolato fondente sono delle delizie morbide e delicate da mangiare ancora caldi. Buon appetito :)



SKŁADNIKI na 12 sztuk


120 g mąki pszennej    

60 g mąki migdałowej
16 g proszku do pieczenia
200 g wiśni
100 g gorzkiej czekolady
70 g cukru
100 ml mleka
50 ml oleju słonecznikowego
2 jaja
sól   
płatki migdałowe do dekoracji


****

INGREDIENTI per 12 pezzi

120 g di farina 00
60 g di farina di mandorle
16 g di lievito in polvere per dolci
200 g di amarene 
100 g di cioccolato fondente
70 g di zucchero
100 ml di latte
50 ml di olio di semi di girasole
2 uova
sale
mandorle a lamelle per decorare




PRZYGOTOWANIE
  1. Wydrylowane wiśnie przekrawamy na połowę.   
  2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki.
  3. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  4. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: mleko, olej i jaja.
  5. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy wiśnie i czekoladę, ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników.
  6. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy do nich ciasto.   
  7. Każdą muffinkę oprószamy cukrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
  8. Muffiny pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliamo le amarene a meta'.
  2. Tritiamo il cioccolato.
  3. In una ciotola mescoliamo la farina, la farina di mandorle, lo zucchero semolato, il lievito e un pizzico di sale.
  4. In un'altra ciotola mescoliamo il latte, l'olio e le uova.
  5. Versiamo il composto liquido sul mix di farina e lavoriamo rapidamente.
  6. Aggiungiamo il cioccolato tritato a le amarene tagliate a meta', mescolando bene il tutto.
  7. Riempiamo con l'impasto gli stampi per i muffin. Cospargiamo la superficie con lo zucchero e qualche lamella di mandorla.
  8. Inforniamo per 15-20 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.









Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger