6.5.16

Zapiekana frittata z jabłkami (Frittata al forno con mele)

Dziś już piątek, weekend lada chwila :) Na nasze weekendowe śniadania przygotowałam pieczoną frittate z jabłkami pachnącą cynamonem. Najlepiej jak frittata jest jeszcze ciepła, wtedy smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi owocami, smacznego :)  


****

Oggi e' venerdì , il weekend e' ormai alle porte. Non sapendo che cosa preparare di speciale per la colazione di questo fine settimana, ho deciso di realizzare una frittata con le mele e con la cannella. Di sicuro la frittata sarai piu' invitante ed appetitosa se ancora calda, esaltando il sapore della mela in essa contenuta. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

4 jabłka
4 jaja
40 g mąki pszennej  
250 ml mleka
50 g cukru
50 g masła
1 łyżeczka cynamonu


****

INGREDIENTI

4 mele

4 uova
40 g di farina 00
250 ml di latte
50 g di zucchero
50 g di burro
1 cucchiaino di cannella





PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło.
  3. Do masła dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka, 25 g cukru i 1 łyżeczkę cynamonu. Jabłka podsmażamy 5 min.
  4. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, drugą połową cukru. Na koniec stopniowo dodajemy make. Całość dobrze mieszamy.
  5. Na dno formy wykładamy podsmażone jabłka. Na jabłka wylewamy przygotowane ciasto z jajek.
  6. Frittata pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
* Przed pieczeniem wierzch frittaty możemy obsypać drobno pokrojonymi migdałami.


****

PREPARAZIONE
  1. Sbucciamo le mele e tagliamole a dadini.
  2. In una casseruola sciogliamo il burro. Aggiungiamo le mele a dadini, 25 g di zucchero e 1 cucchiaino di cannella. Continuiamo a cuocere le mele per 5 minuti circa.
  3. In una ciotola montiamo le uova con il latte e 25 g di zucchero. Per ultimo aggiungiamo piano piano la farina. Mescoliamo bene il tutto.
  4. Prendiamo una teglia da forno di 24 cm di diametro e mettiamo le mele. Sopra le mele versiamo l'impasto di uova.
  5. Prima di mettere in forno la frittata, decoriamo con le mandorle a lamelle.
  6. Inforniamo la frittata per 30-40 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.
* Prima di infornare, decorata la frittata con la granella di mandorle.












Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Szarlotka inaczej ;) Bardzo mi się taka jej wersja podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger