19.5.16

Tort z ciasta francuskiego ze szparagami i łososiem wędzonym (Torta di pasta sfoglia con asparagi, salmone affumicato e ricotta)

Dziś proponuję Wam przepyszny i wyrazisty w smaku tort z ciasta francuskiego w sosie z ricotty ze szparagami i wędzonym łososiem. Smacznego :)


****

Oggi Vi voglio suggerire una deliziosa torta salata di pasta sfoglia con la ricotta, asparagi e salmone affumicato. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

500 g szparagów
400 g ricotty
100 g wędzonego łososia
30 g parmezanu
2 opakowania ciasta francuskiego
sól, pieprz   


****

INGREDIENTI

500 g di asparagi
400 g di ricotta
100 g di salmone affumicato
30 g di parmigiano reggiano
2 rotoli di pasta sfoglia
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Szparagi po umyciu, usunięciu suchych i twardych końcówek, gotujemy na parze. Ugotowane szparagi powinny być lekko twardawe. Odstawiamy do wystygnięcia. 
  2. Szparagi kroimy w kawałeczki. Główki szparagów odkładamy do dekoracji.
  3. W misce mieszamy ricottę, z pokrojonym drobno łososiem, startym parmezanem i szparagami. Doprawiamy solą i pieprzem.  
  4. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy i sklejamy ze sobą smarując odrobiną mleka. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, który wykorzystamy do pieczenia.
  5. Na środku ciasta francuskiego wykładamy farsz z ricotty.
  6. Ciasto dokładnie zamykamy, kleimy i wkładamy do okrągłej formy. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem.
  7. Ciasto pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Cuociamo gli asparagi dopo averli lavati e privati delle loro estremita' legnose. La cottura deve essere tale da non renderli troppo molli. Dopo la cottura li lasciamo raffreddare.
  2. Gli asparagi tagliamo a pezzetti. Le teste degli asparagi le teniamo da parte in quanto serviranno per la decorazione finale.
  3. In una ciotola mescoliamo la ricotta con il formaggio grattugiato, gli asparagi ed il salmone affumicato che avremo tagliato a pezzetti. Aggiungiamo sale e pepe.
  4. Stendiamo la pasta sfoglia che uniremo con un po' di latte. L'ideale sarebbe fare questa operazione sulla carta forno che utilizzeremo per la cottura.
  5. Dentro la pasta sfoglia inseriamo il ripieno a base di ricotta. 
  6. A quel punto potremo chiudere la pasta sfoglia e inserirla in una teglia rotonda spalmando la superficie con un po' di latte
  7. Cuocere per 30 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi.








Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Mmm przesmaczny pomysł! Taki tort nawet bym chętniej zjadła niż słodki :D Szparagi, ricotta, łosoś - świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ślicznie za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger