25.5.16

Pieczony budyń z ricotty i migdałów (Budino di ricotta e mandorle)

Pieczony budyń z ricotty i migdałów to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Budyń przypomina w smaku pieczony serniczek o smaku migdałowym. Do tego świeże owoce, dekoracja z serka mascarpone i mamy cudowny deser na letnie podwieczorki. Smacznego :)


****

Il budino cotto al forno con le mandorle e' ultimamente uno dei miei dessert preferiti. Come gusto mi ricorda molto la torta alla ricotta con le mandorle. Il budino ho decorato con il mascarpone e la frutta fresca. L'ideale per degli spuntini pomeridiani o per dei gustosi dessert estivi. Buon appetito :)






SKŁADNIKI (na 4 budynie)

200 g ricotty
35 g migdałów bez skórki
40 g cukru
2 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dekoracja
200 g mascarpone
50 g cukru pudru
płatki migdałów 
świeże owoce


****

INGREDIENTI (per 4 porzioni)

200 g di ricotta
35 g di mandorle senza buccia
40 g di zucchero
2 uova
1 cucchiaino di zucchero vanigliato

Decorazione
200 g di mascarpone
50 g di zucchero a velo
mandorle a lamelle
frutta fresca





PRZYGOTOWANIE
  1. Migdały z cukrem mielimy na pył.
  2. W misce miksujemy ricottę z cukrem waniliowym. Dodajemy zmielone migdały. Na koniec stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksujemy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy z ricotty. Całość delikatnie mieszamy.
  4. Foremki smarujemy masłem.
  5. Masę przelewamy do foremek.
  6. Budynie pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Po upieczeniu budynie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godzin.  

****

PREPARAZIONE
  1. Trituriamo le mandorle insieme con lo zucchero.
  2. In una ciotola mescoliamo dapprima la ricotta con lo zucchero vanigliato, poi aggiungendo le mandorle tritate ed infine i tuorli d'uovo.
  3. Sbattiamo gli albumi a neve e li aggiungiamo al composto di ricotta mescolando il tutto con delicatezza.
  4. Spalmiamo un po' di burro negli stampini dove verseremo il composto.
  5. Il budino verrà cotto in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 25 minuti.
  6. Dopo la cottura il budino verrà raffreddato in frigorifero per 1-2 ore.



Budynie udekorowałam zmiksowanym mascarpone z cukrem pudrem, świeżymi owocami i obsypałam płatkami migdałów.


****

Il budino ho decorato con la crema di mascarpone e zucchero a velo, la frutta fresca e le mandorle a lamelle.





 Smacznego :) Buon appetito :)

4 komentarze:

  1. Cudne!
    I jakie uniwersalne: można łatwo dostosowacćć do każdych owoców sezonowych!
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ślicznie za komentarz :)
    Pozdrawiam serdecznie :) Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny cudowny przepis z ricottą <3 Musi smakować świetnie, a na letnie podwieczorki rzeczywiście idealny :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję pięknie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger