12.5.16

Pieczona frittata z warzywami i ricottą (Frittata con verdure e ricotta al forno)

Frittata często gości na naszym stole, ponieważ w zależności od smaku można ją przygotować na niezliczone sposoby. Zimą do frittaty dodaję kurczaka albo kawałki szynki. Wiosną moja frittata jest lżejsza, koniecznie musi być kolorowa z dużą ilością warzyw.
Frittata, którą dziś upiekłam, przygotowałam z warzywami i ricottą. Dodanie ricotty powoduje, że frittata jest bardziej delikatna w smaku i puszysta.
Jeżeli ktoś nie lubi papryki, frittatę można przygotować tylko z cukinii i ricotty. Oto link do takiej frittaty (link).
Frittata jest idealna na piknikową przekąskę. Jest też stworzona dla dzieci, które często kręcą noskiem na widok kolorowych warzyw. Z doświadczenia wiem, że taką frittatę zjedzą bez mrugnięcia okiem ;) Smacznego :)


****

La frittata e' spesso presente sulla nostra tavola in quanto puo' essere realizzata in diverse varianti. In inverno mi piace aggiungere pezzetti di pollo o di prosciutto, mentre in primavera preferisco adeguarmi creando una versione piu' leggera e colorata.
Per la versione che ho realizzato oggi ho utilizzato la ricotta e le verdure. La ricotta sicuramente assicura un aspetto oltre che un gusto piu' soffice e delicato.
Se qualcuno non gradisce i peperoni, la frittata puo' essere preparata con le zucchine e la ricotta. Qui di seguito indico il link per quest'ultimo tipo di frittata (link).
La frittata e' ideale come spuntino durante un pic-nic, ma volendo ad essa si puo' ricorrere quando si hanno dei bambini che storcono in naso alla vista delle verdure. Per esperienza posso dirvi che in questo caso la mangerebbero senza battere ciglio. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

8 jaj
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
2 cukinie
2 ząbki czosnku    
1 cebula czerwona
150 g ricotty
40 g startego parmezanu
100 g kukurydzy
łyżeczki suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz   


****

INGREDIENTI

8 uova
1 peperone rosso
1 peperono giallo
2 zucchine
2 spicchi d'aglio
1 cipolla rossa
150 g di ricotta
40 g di parmigiano reggiano
100 g di mais
2 cucchiaini di origano secco
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Cebulę podsmażamy z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. Po ok. 5 minutach do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
  5. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W misce ubijamy jaja z ricottą, startym parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy warzywa.
  7. Całość przelewamy do formy do pieczenia (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Frittatę pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliamo le cipolle a dadini.
  2. In una padella scaldiamo l'olio d'oliva (circa 2-3 cucchiai). Friggiamo le cipolle con 2 spicchi d'aglio affettati.
  3. Aggiungiamo i peperoni tagliati a dadini.
  4. Dopo circa 5 minuti aggiungiamo le zucchine tagliate a dadini.
  5. Friggiamo le verdure per circa 5 minuti. Alla fine, aggiungiamo il mais, sale, pepe e origano, mescolando bene il tutto e lasciando raffreddare.
  6. In una ciotola montiamo le uova con la ricotta, il parmigiano grattugiato, sale e pepe. Aggiungiamo le verdure.
  7. Mettiamo il composto dentro una teglia (25 cm) foderata con carta da forno.
  8. Cuociamo la frittata per circa 40-50 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.












 Smacznego :) Buon appetito :)

4 komentarze:

  1. Smaczne i pożywne! Podbieram przepis na jutrzejszy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna frittta <3 Fakt, z ricottą musi być super delikatna :)
    I tym samym witam serdecznie i dziękuję za udział w akcji Viva Ricotta! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za komentarz:) pozdrawiam serdecznie, Magda

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger