13.5.16

Makaron na zielono :) makaron z zielonymi warzywami (Pasta con le verdure, un piatto tutto verde)

Uwielbiam, jak jedzenie na moim talerzu jest bardzo kolorowe i różnorodne, ale dziś postawiłam tylko na jeden kolor. Zieleń, barwa wiosny, natury, odradzającego się życia. Zielony rządzi moim talerzem bez dwóch zdań.
Przygotowałam makaron z awokado, cukinią, groszkiem, bobem, polany aromatycznym pesto z bazylii, natki pietruszki i mięty. Szybkie danie, gotowe w 30 minut. Idealne do pracy, na piknik lub na domowy posiłek. Smacznego :)


****

Adoro quando i miei piatti sono molto colorati e vivaci, ma oggi ho deciso di affidarmi ad una sola tonalita', il verde. Questo colore che mi ricorda molto la natura, la primavera, la vita che si rigenera, domina senza esitazioni il piatto che ho qui intenzione di proporvi.
Trattasi infatti di un piatto di pasta con avocado, zucchine, piselli e fave, il cui gusto sara' aromatizzato con del pesto al basilico, prezzemolo e menta. Di non difficile realizzazione, sara' pronto in 30 minuti, l'ideale per un pic-nic, per una schiscetta al lavoro o anche per un pranzo casalingo. Buon appetito :)







SKŁADNIKI

250 g makaronu
1 awokado
1 cukinia
200 g groszku
200 g bobu
natka pietruszki
bazylia
mięta    
oliwa z oliwek
sól, pieprz   


****

INGREDIENTI

250 g di pasta
1 avocado
1 zucchine
200 g di piselli
200 g di fave
prezzemolo
basilico fresca
menta fresca
olio extravergine di oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju ok. 3-4 min.
  2. Awokado kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Groszek i bób gotujemy do miękkości.    
  4. Przygotowujemy pesto: miksujemy garść listków bazylii i natki pietruszki, 2-3 listki mięty dolewając stopniowo olej extravergine. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanymi warzywami, cukinią, groszkiem, bobem, awokado. Całość polewamy przygotowanym pesto. Dekorujemy natką pietruszki lub bazylią. 

****

PREPARAZIONE

  1. Tagliamo le zucchine a fette e le friggiamo per circa 3-4 minuti in una padella con 2 cucchiai di olio.
  2. Tagliamo l'avocado a cubetti e lo cospargiamo con del succo di limone.
  3. Cuociamo i piselli e le fave al dente.
  4. Prepariamo il pesto: frulliamo le foglie i basilico e una manciata di foglie di prezzemolo, 2-3 foglie di menta e aggiungiamo dell'olio extravergine di oliva oltre a sale e pepe a piacere.
  5. Mescoliamo la pasta cotta con le zucchine, i piselli, le fave, l'avocado e il pesto.
  6. Decoriamo la pasta con il prezzemolo e il basilico.


Makaron przygotowany w wersji do pracy lub na piknik.


****

La pasta preparata per una schiscetta al lavoro o un pic-nic.




Makaron przygotowany na domowy obiadek.


****

La pasta preparata per il pranzo casalingo.




 Smacznego :) Buon appetito :)


2 komentarze:

  1. Superancko w słoiczek zapakowane na wynos :) Kocham takie smaki i dziękuję, że przesmaczny przepis dodałaś do mojej akcji MAKARONOWY LUNCHBOX DO PRACY :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) Dziękuję za dołączenie mnie do akcji MAKARONOWY LUNCHBOX DO PRACY:) Pozdrawiam serdecznie, Magda

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger