4.5.16

Ciasteczka z płatków owsianych z suszonymi owocami (Biscotti all'avena con frutta secca)

Płatki owsiane to ostatnio w naszym domu składnik, którego nie może zabraknąć. Codzienna owsianka, granola, ciasta, ciasteczka, to nasze śniadaniowe przysmaki.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasteczka z płatków owsianych i suszonych owoców: rodzynek, śliwek i daktyli. Ciasteczka są idealne dla dzieci do szklanki mleka a dla dorosłego do filiżanki espresso :)
Ciasteczka są miękkie, delikatnie słodkie, pachnące masłem i suszonymi owocami. Smacznego :)


****

Ultimamente i fiocchi d'avena sono uno degli alimenti che non possono mancare a colazione a casa nostra: a seconda dei casi li accompagniamo con i muesli, oppure diventano uno degli ingredienti piu' importanti di biscotti, dolcetti o altre sfiziose leccornie.
Oggi voglio condividere con Voi la seguente ricetta dei biscotti con i fiocchi d'avena e la frutta secca, nello specifico uva sultanina, prugne secche e datteri.
Sarete deliziati sin dal mattino dalla loro morbida consistenza e da quel profumo delicatamente invitante di burro e frutta secca, accompagnando la tazza di latte dei bambini e la tazzina di caffè dei piu' grandi. Buon appetito :)




SKŁADNIKI


170 g płatków owsianych

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g cukru trzcinowego
150 g masła
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych daktyli
50 g rodzynek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
szczypta soli   


****

INGREDIENTI

170 g di fiocchi d'avena

200 g di farina tipo 2
100 g di zucchero di canna
150 g di burro
50 g di prugne secche
50 g di datteri secchi
50 g di uva sultanina
1/2 cucchiaino di lievito per dolci
2 uova
sale





PRZYGOTOWANIE

  1. Miksujemy jaja z cukrem, dodajemy miękkie masło. 
  2. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i płatki owsiane. Na koniec dodajemy drobno pokrojone rodzynki,  i daktyle. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Z ciasta formujemy kuleczki (każda ok. 30 gram), które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka.
  4. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. In una ciotola montiamo le uova con lo zucchero. Incorporiamo il burro ammorbidito e lo lavoriamo fino ad ottenere una crema.
  2. Su questo composto setacciamo la farina, una presa di sale e il lievito, montando bene il tutto.
  3. Per ultimo aggiungiamo i fiocchi d'avena, l'uva sultanina, le prugne secche e gli datteri che avremo precedentemente tritato. Amalgamiamo bene il tutto.
  4. Distribuiamo cucchiaiate di impasto sulle teglie foderate con carta da forno. Inforniamo i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per 15 minuti.











Smacznego :) Buon appetito :)

6 komentarzy:

  1. daktyle... rodzynki... cudo!
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaproszenie do udziału w konkursie. Mam kilka przepisów w głowie, może je wykorzystam i w przyszłym tygodniu podeślę zgłoszenie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Lubię takie zdrowe ciasteczka :) Tyle pysznej, bakaliowej dobroci w nich jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) moja rodzinka uwielbia te ciasteczka, tylko trzeba uważać bo niestety na jednym się nie kończy ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pisze się 100 g, a nie 100 gr. Chyba, że mam użyć 100 groszy mąki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger