23.5.16

Cheesecake-semifreddo z ricotty (Cheesecake-semifreddo di ricotta)

W ciepłe dni często nie mamy ochoty na pieczenie ciast. Tort, który przygotowałam w ostatni weekend nie wymaga długiego pieczenia tylko schładzania. 
Tort przygotowałam na ciasteczkach typu digestive. Masa tortu to miks serka ricotty i serka philadelphia. W smaku przypomina kremowe lody, jest delikatna, bardzo kremowa i puszysta. 
Tort nazwałam semifreddo, ponieważ najpierw schładzałam go w lodówce, po czym w zamrażalniku. W sam raz na zbliżające się gorące dni. Smacznego :)   


****

Con la stagione calda spesso non abbiamo voglia di preparare delle torte. Per questa ragione quella che ho deciso di preparare durante l'ultimo weekend e' un semifreddo, in quando necessita dapprima di un periodo di raffreddamento nel frigo, successivamente nel freezer. L'ideale in vista dell'approssimarsi dei giorni piu' caldi dell'anno. In questo modo useremo piu' il frigo che non il forno.
Viene preparata sulla base di biscotti tipo "digestive" e come gusto risulterà particolarmente delicata e soffice, ricordando la cremosità del gelato. Cio' e' possibile in quanto l'impasto principale e' composto principalmente da ricotta e philadelphia. Buon appetito :)





SKŁADNIKI


250 g ciasteczek digestive
130 g masła
130 g cukru
250 g ricotty
400 g serka philadelphia
4 jaja


****

INGREDIENTI

250 g di biscotti "digestive"
130 g di burro
130 g di zucchero
250 g di ricotta
400 d di philadelphia
4 uova






PRZYGOTOWANIE
  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą.
  2. Pokruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczka wykładamy na dno tortownicy, wyrównując dokładnie i wklepując. Schładzamy w lodówce ok. 30 min.  
  3. Miksujemy żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser ricotta i ser philadelphia. Całość miksujemy.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  5. Na koniec dodajemy białka do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  6. Masę wykładamy na ciasteczka.    
  7. Tort schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny. Po czym umieszczamy go w zamrażalniku na 1 godzinę.
  8. Przed podaniem tort dekorujemy owocami.

****

PREPARAZIONE
  1. Inseriamo della pellicola sul fondo di una tortiera da 20 cm circa di diametro.
  2. Sbricioliamo i digestive che mischieremo con del burro sciolto.
  3. Quanto ottenuto lo inseriamo e appiattiamo nella tortiera al fine di preparare lo strato inferiore della torta e lo lasciamo raffreddare in frigo per circa 30 minuti.
  4. In una ciotola mescoliamo i tuorli con lo zucchero al fine di ottenere un composto soffice. 
  5. Aggiungiamo progressivamente la ricotta e il philadelphia mescolando il tutto.
  6. Montiamo gli albumi a neve e li aggiungiamo alla massa di ricotta e philadelphia precedentemente preparata mescolando delicatamente.
  7. Il tutto andra' posato sullo strato di digestive e lasciato raffreddare in frigorifero per 3-4 ore. Dopodiche' verra' tenuto nel freezer per un'ora.
  8. Prima di servirlo potra' essere decorato con l'aggiunta di frutta fresca.




Smacznego:) Buon appetito :)

4 komentarze:

  1. Mmm idealny deser na ciepłe dni <3 Pięknie wygląda :)
    I tym samym witam i dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dołączenie do akcji :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak sernikowe lody!
    W sam raz na lato...
    :)

    Dziekuję za udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję ślicznie za komentarz i za dołączenie mojego przepisu do akcji :)
    Pozdrawiam serdecznie :) Magda

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger