8.4.16

Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay)

Przepyszna tarta na cieście francuskim z warzywnymi rulonikami z marchwi i cukinii zapiekanymi w sosie mornay. Tarta jest bardzo delikatna w smaku a warzywa chrupkie.


****

La quiche di pasta sfoglia con rotoli di zucchine e carote in salsa mornay è un piatto in cui la delicatezza della pasta sfoglia si abbinerà con la consistenza croccante delle verdure.




SKŁADNIKI 

Tarta
3 marchewki
3 cukinie
ciasto francuskie
sól, pieprz  
olej z oliwek


****

INGREDIENTI

Quiche
3 carote
3 zucchine
pasta sfoglia
sale, pepe
olio d'oliva





Sos mornay
50 g masła
50 g mąki pszennej  
500 ml mleka
100 ml śmietany 
1 żółtko
50 g sera emmentaler
gałka muszkatałowa
sól, pieprz


****

Salsa mornay
50 g di burro
50 g di farina 00 
500 ml di latte
100 ml di panna
1 tuorlo
50 g di emmentaler
noce moscata 
sale, pepe






PRZYGOTOWANIE

Sos Mornay
  1. W szerokim garnku robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, zasmażka nie może się zrumienić.
  2. Podgrzewamy mleko ale nie gotujemy. Powoli wlewamy do zasmażki, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotujemy ok. 5 min od czasu do czasu mieszając.
  3. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem i powoli dodajemy do sosu, mieszamy.
  4. Na koniec dosypujemy starkowany ser, mieszamy i na małym ogniu gotujemy 5 min. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby na górze sosu nie powstał "kożuch".    
Tarta
  1. Z marchwi i cukinii obieraczką wykrawamy cienkie podłużne plasterki.
  2. Z marchwi i cukinii robimy ruloniki, na plaster marchwi nakładamy plaster cukinii, całość rolujemy.
  3. Na ciasto francuskie wylewamy sos i układamy ruloniki z warzyw.
  4. Ułożone warzywa w rulonikach smarujemy oliwą z oliwek.
  5. Tartę pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE

Salsa Mornay
  1. In una pentola larga, sciogliamo il burro e aggiungiamo la farina. Mescoliamo il tutto avendo cura di evitare di far scurire troppo il composto che dovrà risultare solo leggermente imbiondito. 
  2. Scaldiamo leggermente il latte che aggiungeremo al precedente composto, mescolando con accortezza. Aggiungiamo il sale, il pepe ed un pizzico di noce moscata. Riscaldiamo il tutto per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  3. Utilizzando una ciotola a parte mescoliamo la panna con i tuorli; una volta ottenuto un composto omogeneo, lo aggiungeremo alla salsa e mescoliamo.
  4. Per concludere aggiungiamo il formaggio grattugiato e mescoliamo a fuoco lento per 5 minuti. Lasciamo raffreddare avendo cura di mischiare di tanto in tanto.
Quiche
  1. Utilizzando un pelapatate, tagliamo le zucchine e le carote a strisce sottili e allungate.
  2. Arrotoliamo le strisce di zucchine e di carote per creare dei rotoli. Sulle strisce di carote mettiamo una striscia di zucchina e arrotoliamo il tutto.
  3. Versiamo la salsa nella sfoglia e aggiungiamo i rotoli di verdure. 
  4. Aggiungiamo un filo d’olio sui rotoli di verdure ed inforniamo per circa 50 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.








 Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest przepyszna, polecam i życzę smacznego :)
      Dziękuję za zaproszenie do konkursu, mam już kilka pomysłów, zaraz ruszam do ich realizacji :)
      pozdrawiam serdecznie, Magda

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger