27.4.16

Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety (Quiche con asparagi, ricotta e feta)

Sezon szparagowy w pełni i mogłabym jeść szparagi 3 razy dziennie, począwszy od śniadania, na obiad a na kolacji skończywszy. Mimo mojej szparagowej obsesji, oszczędzam moją rodzinę i przygotowuję je tylko raz dziennie ;) 
Wczoraj na kolację przygotowałam quiche w sosie jajeczno-serowym z ricottą, parmezanem i fetą a królem mojego dania były oczywiście szparagi. 
Quiche nie jest pracochłonny, w godzinę mamy przygotowane pyszne danie. Smacznego :)




SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g szparagów
200 g ricotty
100 g sera feta
50 g startego parmezanu
2 jaja
100 ml mleka
gałka muszkatałowa
sól, pieprz  




PRZYGOTOWANIE
  1. Po umyciu, usunięciu suchych i twardych końcówek, szparagi gotujemy na parze. Ugotowane szparagi powinny być lekko twardawe. 
  2. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, gałkę muszkatałową, sól, pieprz, ricottę, pokruszony ser feta i starty ser parmezan.
  3. Ciasto francuskie wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Sos serowy wylewamy na ciasto francuskie. 
  5. Na sosie układamy szparagi, które posypujemy 2-3 łyżkami startego parmezanu.
  6. Quiche zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.







Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ja też kocham szparagi, wspaniałe danie :) już chyba wiem co zrobię jutro na obiadokolację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę smacznego :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger