19.4.16

Przyjęcie dla dzieci w stylu Hello Kitty: przepisy na muffiny, ciasteczka, trufle (Festa Hello Kitty: ricette per muffin, biscotti, tartufini)

Dzisiejszy post to pomoc dla rodziców, którzy chcą zorganizować przyjęcie dla swoich dzieci a nie wiedzą, co przygotować.
Tematem naszego przyjęcia była przeurocza hello kitty :) To już druga nasza impreza z hello kitty. Mam nadziejęże następnym razem moja córka zakocha się w innym bohaterze kreskówek ;)
Na stole królowała pizza i małe kanapeczki.
Na słodki poczęstunek dla dzieci przygotowałam dwa rodzaje muffinów. Pierwsze, które zniknęły z talerzyków to muffiny czekoladowe z niespodzianką w środku, kostką białej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła i cukru pudru zyskały większą słodycz.
Druga wersja muffinów to muffiny z czekoladową niespodzianką w środku, z kremem czekoladowym. Bardzo miękkie, nie za bardzo słodkie. Muffiny udekorowałam kremem z serka, cukru pudru i masła oraz kremem czekoladowym.
Oprócz muffinów na stole pojawiły się ciasteczka oczywiście w formie hello kitty udekorowane masą cukrową i trufle z daktyli z nutką migdałowo-mandarynkową.
Mam nadziejęże moje pomysły przydadzą się choć jednej mamie organizującej przyjęcie dla swojej pociechy :)  





MUFFINY CZEKOLADOWE (20 sztuk)

SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej  
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
300 ml kefiru
1 jajko
250 g mlecznej czekolady
100 g masła
20 kostek białej czekolady

Krem

250 g serka typu philadelphia
50 g masła
50 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia.
  2. W 1 misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  3. W 2 misce wymieszać mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir i jajko.
  4. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać.
  5. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami.
  6. W środek każdej muffinki wcisnąć kostkę białej czekolady.
  7. Muffinki piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  8. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia.
  9. W tym czasie przygotować krem: zmiksować serek z masłem i cukrem pudrem.
  10. Muffinki udekorować kremem i odstawić na godzinę do lodówki.






MUFFINY Z CZEKOLADOWĄ NIESPODZIANKĄ (20 sztuk)  

SKŁADNIKI

150 g mąki pszennej  
100 g cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
200 ml śmietany 
50 g masła
2 jajka
krem czekoladowy

Krem

100 g serka typu philadelphia
15 g masła
20 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
  1. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
  2. W 1 misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  3. W 2 misce wymieszać mokre składniki: przestudzone masło, jajka i śmietanę.
  4. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać.
  5. Ciasto przelać do foremek do muffinek do połowy ich wysokości.
  6. Na środek każdej muffinki nałożyć 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i przykryć resztą ciasta do muffinek.
  7. Muffinki piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  8. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia.
  9. W tym czasie przygotować krem: zmiksować serek z masłem i cukrem pudrem.
  10. Muffinki udekorować kremem i odstawić na godzinę do lodówki.




DAKTYLOWE TRUFLE (15 sztuk)

SKŁADNIKI

200 g suszonych daktyli
3 mandarynki
50 g migdałów obranych ze skórki
kakao

PRZYGOTOWANIE

  1. Z 1 mandarynki zetrzeć skórkę.
  2. Z mandarynek wycisnąć sok.
  3. Suszone daktyle, migdały, skórkę z mandarynki zmiksować z sokiem z mandarynek.
  4. Z powstałej masy formować trufle i obtaczać je w kakao.
  5. Trufle schłodzić 1-2 godziny przed podaniem.





CIASTECZKA HELLO KITTY (35 sztuk)

SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej
200 g masła
80 g cukru pudru
3 żółtka
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Do przesianej mąki dodać schłodzone masło. Wyrobić ciasto, dodając resztę składników: cukier puder, szczyptę soli i żółtka.
  2. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremką ciasteczka.
  4. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka piec ok. 15 min w temperaturze 200 stopni.
  6. Ostudzone ciasteczka można dekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger