13.4.16

Pomarańczowa panna cotta pieczona (Panna cotta all'arancia)

Panna cotta to jeden z moich ulubionych deserów, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy jest ciepło. Tym razem w wersji bez żelatyny, pieczona w kąpieli wodnej, z dodatkiem pomarańczy.





SKŁADNIKI

300 ml śmietany
125 ml mleka
60 g cukru
70 g białek 
pomarańcza 





PRZYGOTOWANIE

  1. W garnuszku zagotowujemy mleko ze śmietaną, cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia.   
  2. Miksujemy z białkami.
  3. Przelewamy do małych foremek.
  4. Panna cotta pieczemy w kąpieli wodnej ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
  5. Po upieczeniu panna cotta schładzamy w lodowce 7-8 godzin.
  6. Panna cotta możemy udekorować kawałkami pomarańczy.











Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger