26.4.16

Pieczone ziemniaki z pomidorkami i czarnymi oliwkami (Patate al forno con pomodorini e olive)




SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków
500 g pomidorków
100 g czarnych oliwek
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn
sól, pieprz  





PRZYGOTOWANIE

  1. Obrane ziemniaki kroimy w łódeczki. Gotujemy ok. 8 min od zagotowania się wody. 
  2. Po ugotowaniu ziemniaki delikatnie wyjmujemy z wody i osuszamy.
  3. Ziemniaki wykładamy na wysmarowaną olejem formę do pieczenia. Posypujemy świeżym rozmarynem. 
  4. Ziemniaki zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  5. Formę wyjmujemy z piekarnika. Do ziemniaków dodajemy pomidorki, oliwki, doprawiamy solą, pieprzem, delikatnie mieszamy. Pieczemy 15-20 min. 
  6. Po tym czasie ziemniaki będą już ładnie przyrumienione a pomidorki upieczone.




Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Powiem szczerze, z pyrkami to raczej delikatnie sie nie obchodzę- jak typowa poznańska Pyra, ale jako smakosz włoskiej kuchni w 100% zgadzam się z procedurą :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu :) dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
      Mam nadzieję, że zasmakuje Ci mój sposób podania ziemniaków.
      Pozdrawiam serdecznie, Magda :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger