21.4.16

Makaron penne z pesto z cukinii (Pasta con pesto di zucchine)

Czasami nie mamy czasu na dłuższe gotowanie a makaron z pesto jest idealnym rozwiązaniem na przygotowanie szybkiego obiadu. Tym razem zamiast tradycyjnego pesto z bazylii, przygotowałam pesto z cukinii. Dla dodania intensywniejszego smaku cukinię zmiksowałam z orzeszkami pinii i filecikami anchois. W 30 minut obiad gotowy, smacznego :)





SKŁADNIKI

400 g cukinii
30 g orzeszków pinii
5 filecików anchois w oleju
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz





PRZYGOTOWANIE

  1. Na oleju zeszklić wyciśnięte ząbki czosnku. Dodać cukinię pokrojoną w talarki bądź półtalarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażać ok. 10 min.  
  2. Zmiksować cukinię z filecikami anchois i orzeszkami pinii.  
  3. Jeżeli ktoś lubi rzadsze pesto, podczas miksowania, można dolać kilka łyżek oliwy.
  4. Pesto wymieszać z ugotowanym makaronem.






Smacznego :)

2 komentarze:

  1. racja, czasami krucho z czasem a to danie mega szybkie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger