14.4.16

Lasagne z karczochami i szparagami (Lasagne con carciofi e asparagi)






SKŁADNIKI


Sos beszamelowy

500 ml mleka
35 g mąki pszennej  
35 g masła
gałka muszkatałowa  
sól, pieprz


Lasagne

250 g makaronu typu lasagne
4 karczochy
pęczek szparagów
    100 ml sosu pomidorowego
100 gr parmezanu







PRZYGOTOWANIE


Sos beszamelowy
  1. Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. 
  2. Do masła dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut.
  3. Do masła i mąki dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. 
  4. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji ciągle mieszając na małym ogniu. 
Szparagi

  1. Odcinamy twarde końcówki szparagów.
  2. Szparagi gotujemy na parze.
Karczochy
  1. Oczyszczamy karczochy z zewnętrznych twardych lisci.
  2. Karczochy gotujemy na parze. 
  3. Ugotowane karczochy kroimy w podłużne kawałki.

Lasagne
  1. Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki beszamelu i dokładnie rozprowadzamy.
  2. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie karczochy.
  3. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem.
  4. Nakładamy kolejne płaty makaronu a na nich szparagi.
  5. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem.
  6. I tak nakładamy kolejne warstwy lazanii: makaron, raz karczochy, raz szparagi, sos, parmezan, aż do ukończenia składników. 
  7. Kończymy na płatach makaronu polanych sosem pomidorowym i obsypanych parmezanem.
  8. Lasagne pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.











Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger