29.4.16

Kluseczki z marchewki podane z szałwiowym masełkiem (Gnocchi di carote al burro fuso e salvia)


Dziś chciałabym podzielić się przepisem na kluseczki z marchewki kładzione łyżeczką. Uwielbiam te kluseczki za ich delikatny smak i za ten niesamowity pomarańczowy kolor zachęcający do jedzenia.
Zazwyczaj kluseczki przygotowuję na dwa sposoby, na słono i na słodko.
Na słono kluseczki podaję oblane szałwiowym masełkiem i udekorowane startym parmezanem.
Na słodko kluseczki dekoruję naturalnym jogurtem i świeżymi sezonowymi owocami, np. truskawkami.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kluseczek.  





SKŁADNIKI


Kluseczki

500 g marchewki
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g startego parmezanu
2 jaja
sól

Szałwiowe masełko
50 g masła
15 listków szałwii
sól, pieprz





PRZYGOTOWANIE


Kluseczki

  1. Marchew kroimy w talarki i gotujemy do tzw. miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Marchew blendujemy na puree.
  3. Do marchwi dodajemy roztrzepane jajka, starty parmezan, doprawiamy solą. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  4. W garnku gotujemy wodęNa gotującą się wodę kładziemy kluseczki. Najpierw zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, łyżeczką nabieramy kluseczkę i wkładamy do wody. W ten sposób robimy resztę kluseczek. 
  5. Czekamy, aż kluseczki wypłyną na wierzch, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Szałwiowe masełko
  1. Na patelni rozpuszczamy masło. Do masła wrzucamy listki szałwii. Możemy wrzucać cale listki, ja lubię w kawałeczkach. Listków szałwii lepiej nie kroić nożem, bo ściemnieją, wystarczy porwać je palcami.
  2. Szałwię smażymy na masełku ok. 5 min na małym ogniu.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Kluseczki wrzucamy na patelnię z masełkiem, podgrzewamy ok. 2 minut. 
  5. Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.
















Smacznego :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger