7.4.16

Kasza jaglana z warzywami (Miglio con verdure)

Przepis na kaszę jaglaną z warzywami i ciecierzycą podana w formie dekoracyjnej. Bardzo lubię ten sposób podania, bo wówczas najzwyklejsza kasza staje sie daniem eleganckim i można ją podać nawet na bardzo wytwornych stolach. 





SKŁADNIKI 

250 g kaszy jaglanej
100 ml mleka
20 g masła
40 g parmezanu
50 g czarnych oliwek
50 g zielonych oliwek
150 g ugotowanej ciecierzycy
3 cukinie
2 czerwone papryki
żółta papryka    
natka pietruszki
szczypiorek
sól, pieprz  




PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (wody powinno być ok. 5 cm ponad poziom kaszy). Kaszę odstawiamy na 3 godziny, po czym odlewamy wodę i płuczemy kaszę.
  2. Kaszę gotujemy 10 min. od zagotowania się wody. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 100 ml mleka, dokładnie mieszamy.
  3. Kaszę przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
  4. Do kaszy dodajemy 40 g startego parmezanu, 20 g masła, 3 łyżki natki pietruszki i 3 łyżki szczypiorku. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
  5. Formę wykładamy folią samoprzylepną.
  6. Kaszę wykładamy do formy, odstawiamy do lodówki na godzinę.
  7. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Paprykę i cukinię kroimy w kosteczkę.
  8. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Najpierw smażymy paprykę ok. 5 min. Po tym czasie dokładamy cukinię i całość smażymy kolejne 5 min.
  9. Usmażoną cukinię i paprykę odsączamy.
  10. W misce mieszamy ugotowaną ciecierzycę, cukinię, paprykę, pokrojone oliwki zielone i czarne.
  11. Kaszę wyjmujemy z formy i dekorujemy warzywami.












Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger