5.4.16

Wytrawny sernik z suszonymi pomidorami (Cheesecake ai pomodori secchi)

Kiedyś cheesecake kojarzył mi się tylko ze słodkim deserem, najlepiej z dużą ilością świeżych owoców. Od kiedy eksperymentuje w kuchni, szukam nowych smaków, testuje nowe potrawy i mój uwielbiany słodki cheesecake zmienił swoje oblicze. Stałam się fanką wytrawnych ciast na bazie ricotty albo innych serków, koniecznie z dodatkiem warzyw.
Dziś przygotowałam cheesecake na bazie ricotty z suszonymi pomidorami. Często gości na naszym stole, z dodatkiem sałaty i opiekanych kromek chleba. Polecam Wam serdecznie :)




SKŁADNIKI

700 g ricotty
80 g pomidorów suszonych
80 g parmezanu
15 g szczypiorku
1 białko jajka
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

700 g di ricotta
80 g di pomodori secchi
80 g di parmigiano
15 g di erba cipollina
1 albume
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki.
  2. Ricottę odsączamy na sicie ok. 15 minut.
  3. W misce mieszamy ricottę ze startym parmezanem, dodajemy pokrojone pomidory i szczypiorek. Na koniec dodajemy białko, sól i pieprz.
  4. Formę do pieczenia (o średnicy 18 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
  5. Cheesecake pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate i pomodori secchi a pezzetti.
  2. Ponete la ricotta su un colino per far scolare il siero in eccesso. 
  3. In una ciotola mescolate la ricotta con il parmigiano grattugiato; aggiungete i pomodori secchi e l'erba cipollina tritata finemente. Per ultimo versate l'albume; aggiustate di sale e pepe.
  4. Versate l'impasto nella tortiera (diametro 18 cm) foderata con carta da forno e livellare la superficie con un cucchiaio.
  5. Infornate la cheesecake in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 50 minuti. 



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger