17.3.16

Zapiekanka z kaszy jaglanej z pesto z suszonych pomidorów (Sformato di miglio con pesto di pomodori secchi)

Zapiekana kasza jaglana z parmezanem, podana z pesto z suszonych 
pomidorów, może być pyszną przystawką na zbliżające się święta Wielkanocne.




SKŁADNIKI

Zapiekanka
100 g kaszy jaglanej
50 g parmezanu
1 jajko
wywar warzywny
sól, pieprz



Pesto
6 suszonych pomidorów z oleju
2 łyżki kaparów
ząbek czosnku
6 łyżek oleju
sól, pieprz




PRZYGOTOWANIE

Pesto
  1. Zmiksować suszone pomidory, kapary, ząbek czosnku i olej. 
  2. Doprawić solą i pieprzem. 
  3. Odstawić na 30 min do przegryzienia się smaków.
Zapiekanka
  1. Kaszę jaglaną ugotować w wywarze warzywnym, odstawić do wystygnięcia.
  2. Do kaszy dodać jajko i starty parmezan, wymieszać.
  3. Całość przełożyć do foremek wysmarowanych masłem lub foremek silikonowych.
  4. Piec 30 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni. 
  5. Zapiekankę posmarować pesto.
  6. Udekorować kawałkami migdałów.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger