23.3.16

Zapiekane jajka w dwóch wersjach: z anchois i z szynką parmeńską (Uova in cocotte con le acciughe e prosciutto crudo)

Zapiekane jajka na sposób francuski tzw. cocotte są zawsze obecne na moim wielkanocnym stole. Nie wymagają użycia wielu składników, są szybkie w przygotowaniu, w 20 minut mamy gotową przystawkę. Zapiekane jajka mogą być ciekawym zamiennikiem typowych jaj faszerowanych.

Dziś przygotowałam dwie wersje tego francuskiego przysmaku: z anchois i z szynką parmeńską.



ZAPIEKANE JAJKA Z ANCHOIS




SKŁADNIKI na 4 porcje

4 jajka

8 filetów anchois w oleju
4 łyżki śmietany
60 g masła
natka pietruszki
sól, pieprz 





PRZYGOTOWANIE


  1. Natkę pietruszki drobno pokroić (ok. 4 łyżek).
  2. 4 filety anchois odsączyć z oleju i drobno pokroić. Pozostałe 4 filety zostawić do dekoracji.
  3. W miseczce wymieszać pietruszkę, anchois i miękkie masło na jednolita masę.
  4. Zagotować śmietanę.
  5. Do każdej foremki wlać 1 łyżkę gorącej śmietany, wbić jajko i rozłożyć wymieszane masło z anchois.
  6. Piec 10 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 200 stopni.
  7. Zapieczone jajka udekorować pozostałymi filecikami anchois i pietruszką.


















ZAPIEKANE JAJKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ



SKŁADNIKI

4 jaja

100 g szynki parmeńskiej
1 bułeczka razowa 
1 łyżka masła
rozmaryn
sól, pieprz





PRZYGOTOWANIE
  1. Szynkę pokroić w kawałki.
  2. Bułkę pokroić w kostkę bez skórki.
  3. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. Podsmażać szynkę z pokrojoną bułeczką i rozmarynem. 
  4. Foremki wysmarować masłem.
  5. Do każdej foremki włożyć połowę porcji szynki z bułeczką, wbić jajko. Na jajko nałożyć pozostałą porcję szynki.
  6. Piec 10 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 220 stopni.
  7. Zapieczone jajka udekorować rozmarynem.













Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger