11.3.16

Wiosenna lasagne (Lasagne alle verdure)

Czuć już w powietrzu nadchodzącą wiosnę, wiec staram sie, żeby moje potrawy były bardziej wiosenne, bardziej kolorowe i lekkie. I taka jest moja lasagne, tym razem wersja wegetariańska. 





SKŁADNIKI

250 g makaronu typu lasagne
3 cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 radicchio
1 cebula
100 g parmezanu
suszone oregano
sól, pieprz  



Sos beszamelowy
500 ml mleka
35 g mąki pszennej  
35 g masła
gałka muszkatałowa  
sól, pieprz




PRZYGOTOWANIE

Warzywa
  1. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy aby się zeszkliła.
  2. Cukinię i paprykę kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem.  
  3. Do ciepłych warzyw dodajemy pokrojone radicchio, całość mieszamy.







Sos beszamelowy
  1. Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. 
  2. Do masła dodajemy mąkę. Całość dobrze mieszamy aby nie powstały grudki, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut.
  3. Do masła i mąki dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. 
  4. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji ciągle mieszając na małym ogniu. 


Lasagne
  1. Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki beszamelu i dokładnie rozprowadzamy.
  2. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie warzywa.
  3. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem.
  4. I tak nakładamy kolejne warstwy lasagne: makaron, warzywa, sos, parmezan aż do ukończenia składników. Kończymy na warzywach polanych sosem i obsypanych parmezanem.
  5. Lasagne pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger