22.3.16

Wielkanocny chlebek (Pane pasquale)

Pyszny aromatyczny chleb z dodatkiem aromatycznych ziół koniecznie musi gościć na moim wielkanocnym stole.




SKŁADNIKI

400 g mąki pszennej
50 g masła
200 ml letniego mleka
20 g drożdży
ł łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
żółtko
pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek)





PRZYGOTOWANIE
  1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem.
  3. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i zagniatamy ciasto.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  5. Zioła drobno siekamy.
  6. Formę keksówkę (25 cm) natłuszczamy i posypujemy mąką.
  7. Do ciasta dodajemy posiekane zioła i ponownie zagniatamy ciasto.
  8. Z ciasta odrywamy część wielkości mandarynki, które rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty.
  9. Pozostałe ciasto formujemy w podłużny chleb i układamy w foremce.
  10. Chleb smarujemy rozmąconym żółtkiem.
  11. Na wierzchu układamy wycięte ciasteczka, które również smarujemy żółtkiem.
  12. Chleb odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  13. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger