3.3.16

Słodkie ciasto z radicchio (Torta dolce al radicchio)

Jeszcze kilka lat temu nie myślałam, że będę piekła słodkie ciasta z warzywami. Nie przypuszczałam, że mogą być aż tak smaczne. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, dlatego po cieście z cukinią, marchewką, burakami, przyszedł czas na radicchio.

Radicchio nazywane jest włoską cykorią i występuje w wielu formach: okrągłej, podłużnej, otwartej bądź zamkniętej. Jej kolor bordowy, ciemno fioletowy jest bardzo charakterystyczny, tak samo jak jej smak, słodko-gorzkawy. Sezonem radicchio jest zima i to wtedy króluje na stołach w wielu postaciach np. sałaty z dodatkiem pomarańczy, czarnych oliwek, oregano, pieprzu i oliwy. Radicchio może być też gotowane i tworzy razem z ryżem przepyszne risotto. Radicchio pieczone w formie lasagne a nawet grillowane. To tylko niektóre potrawy, jakie można przygotować z tym warzywem.

Dziś przygotowałam ciasto z radicchio, które w ogóle nie jest wyczuwalne w cieście. Całkowicie zatraca swój gorzkawy posmak. A ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i bardzo miękkie. Nikt z testujących moje ciasto nie zgadł, że tajemniczym składnikiem jest fioletowa cykoria. Każdy myślał, że w cieście są drobinki czekolady i jakież było ich zdziwienie jak powiedziałam im prawdę. Dlatego wszystkim polecam to przepyszne ciasto. 







SKŁADNIKI

250 g radicchio
250 g mąki pszennej 
150 g cukru
100 g masła 
1 łyżeczka cukru waniliowego
8 g proszku do pieczenia
3 jaja



PRZYGOTOWANIE
  1. Rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia.
  2. Radicchio drobno poszatkować.
  3. W mikserze ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Powoli dodawać wystudzone masło.
  6. Na koniec dodać poszatkowane radicchio. Ciasto dobrze wymieszać.
  7. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.










Ciasto po wystudzeniu oblałam rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger