7.3.16

Quiche z brokułami i szynką (Quiche con broccoli e prosciutto)

Quiche to nic innego jak kruche ciasto z dodatkami, które nie wymaga dużej ilości składników ani długiego czasu przygotowywania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, schłodzić i ciasto gotowe. Potem już tylko kierujmy się naszą wyobraźnią przy wyborze dodatków i stworzenia z tego prostego ciasta przepysznego dania.



SKŁADNIKI

Ciasto (forma 24 cm)
200 g mąki pszennej   
100 g masła
2 łyżki wody
sól, pieprz

Farsz
250 g brokułów
80 g szynki
100 g ricotty
50 g parmezanu
100 ml mleka
1 jajo
sól, pieprz





PRZYGOTOWANIE
  1. W mikserze wyrabiamy zimne masło pokrojone w kawałki, mąkę, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i pieprzu. 
  2. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  3. Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Studzimy i osuszamy.
  4. Ricottę mieszamy z mlekiem, jajkiem, startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką (nadmiar mąki strzepujemy).
  6. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy nim formę, po czym nakłuwamy widelcem.
  7. Na cieście układamy kawałki szynki, brokuły, na nowo kawałki szynki. Całość zalewamy masą z ricotty. 
  8. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.









Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger