1.3.16

Potrawka z komosy ryżowej i dyni (Quinoa alla zucca)

Komosa ryżowa, quinoa, w Ameryce Południowej nazywana "matką zbóż" mimo, że nie jest zbożem. Charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi. Komosa ryżowa jest bogactwem wielu składników mineralnych i witamin, źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
W kuchni quinoa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Może zastąpić ziemniaki, ryż, kasze czy makaron. Jest idealna jako składnik zup, dań głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach.  
Dziś przygotowałam komosę z warzywami, w formie wegetariańskiej. Smacznego!

****

La quinoa è un alimento che viene chiamato anche "madre di tutti i semi", "grano andino" o "riso degli inca". Nonostante tutti questi modi di dire, la quinoa non è però un cereale, ma una pianta riconducibile alla famiglia delle barbabietole e degli spinaci. Le sue specifiche proprietà nutritive sono rappresentate da un buon apporto di proteine, carboidrati, magnesio, vitamina C ed E. Questi elementi rendono la quinoa particolarmente energizzante, potendo cosi diventare un valido sostituto degli alimenti proteici di origine animale. 
In cucina la quinoa può essere utilizzata in molteplici modalità. Può innanzitutto essere utilizzata per sostituire il riso, le patate o la pasta. Può diventare anche un ottimo ingrediente per zuppe e insalate, oppure per preparare alcuni tipi di dolci. 
Oggi Vi voglio proporre la quinoa alla zucca. Buon appetito!




SKŁADNIKI

200 g komosy ryżowej
300 g miąższu z dyni
100 g fasoli czerwonej z puszki
50 g orzechów włoskich
1 pomarańcza
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy  
300 ml wywaru warzywnego
pęczek pietruszki
olej z oliwek
sól, pieprz


****

PREPARAZIONE

200 g di quinoa
300 g di zucca
100 g di fagioli rossi
50 g di noci
1 aranca
1 cipolla
1 spicchio d'aglio
1 cucchiaino di curcuma  
300 ml di brodo vegetale
prezzemolo
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym pokroić w drobne kawałki.
  2. Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na oleju razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
  3. Pokrojoną w kostkę dynię dodać do cebuli i podsmażać ok. 3 minut. Po tym czasie dolać ciepły wywar. Dosmakować solą, pieprzem i kurkumą. Gotować pod przykryciem do miękkości. 
  4. Dodać orzechy i fasolę. Całość podgotować na małym ogniu około 2 minut. 
  5. Komosę ryżową ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody do gotowania dodać sok z pomarańczy.
  6. Komosę ryżową podawać z warzywami. Udekorować natką  pietruszki.









Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger