21.3.16

Pieczona frittata z cukinią (Frittata di zucchine al forno)

Pieczona frittata z cukinią kojarzy mi się z rozpoczynającą się wiosną a udekorowana kwiatami może być efektowną przekąską w czasie zbliżających się Świąt Wielkanocnych.




SKŁADNIKI

5 cukinii
4 jaja
250 g ricotty
40 g parmezanu
200 ml mleka
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
l, pieprz  





PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię kroimy w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane 2 ząbki czosnku.
  3. Do zeszklonego czosnku dodajemy pokrojoną cukinię, podsmażamy ok. 5 minut.
  4. Natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do cukinii, mieszamy.
  5. Jaja rozbijamy, mieszamy z mlekiem, ricottą, startym parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy cukinię.
  6. Formę do pieczenia (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Do formy wlewamy wymieszaną cukinię z jajami.
  8. Frittatę pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.







Smacznego :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger