8.3.16

Na Dzień Kobiet - Tort Mimosa (La torta mimosa)

We Włoszech Dzień Kobiet kojarzy mi się z intensywnym kolorem żółtym mimozy i jej charakterystycznym zapachem. Tego dnia wszystkie Włoszki obsypywane są tą wiosenną rośliną, która jest symbolem wrażliwości i wstydliwości

8 marca Włoszki dostają mimozę w postaci kwiatów, ale również w postaci przepysznego tortu. Tort przygotowany z biszkoptu i kremu pasticcera z dekoracją przypominającą mimozę. Prosty w przygotowaniu, smaczny a przy tym bardzo efektowny.






SKŁADNIKI

Ciasto
100 g mąki pszennej  
100 g cukru
laska wanilii
4 jaja
sól    


Krem
2 żółtka
25 g cukru
25 g mąki pszennej  
500 ml mleka
1 cytryna



PRZYGOTOWANIE

Ciasto


1. Zmiksować jaja z cukrem, miąższem z laski wanilii i szczyptą soli ok. 3-4 minut. Pod koniec stopniowo dodawać mąkę i delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przelać do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.



Krem

  1. Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą pianę.
  2. Do żółtek stopniowo dodawać mąkę, nie przerywając mieszania. Całość odstawić.
  3. Zagotować mleko ze skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleko przefiltrować.
  4. Gorące mleko wlać do garnuszka, do którego stopniowo dodawać masę z żółtkami. 
  5. Całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając. Gotować 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając
  6. Krem schłodzić w lodówce.




Tort
  1. Biszkopt przekroić na 3 części. Środkową część biszkoptu odłożyć do dekoracji.
  2. Dolną i górną część biszkoptu przełożyć połową kremu.
  3. Drugą połową kremu posmarować górę tortu.
  4. Pozostały blat biszkoptu pokroić w drobne kawałeczki, które należy ułożyć na górze tortu na kremie. 








Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Tort bardzo kuszący. Przepis zapisałam : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zapisanie przepisu, życzę miłego dnia :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger