15.3.16

Makaron z pesto z rukoli i gorgonzoli (Pasta al pesto di rucola e gorgonzola)


Gorgonzola, ser, który ze względu na swój intensywny smak i silny aromat ma swoich zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Ja należę do pierwszej grupy. Uwielbiam ten ser. Najlepiej w połączeniu z owocami, zwłaszcza gruszką, ale tez jabłkiem, winogronami, figami a do tego kieliszek czerwonego wina. I czego chcieć więcej :)


Gorgonzola jest bardzo popularna w kuchni włoskiej, zwłaszcza w Lombardii. Produkowana jest w mieście Gorgonzola, oddalonym 20 km od Mediolanu.
Gorgonzola jest idealna do makaronów, warzyw ale również do dan rybnych czy mięsnych.  
Dziś wykorzystałam słodko-pikantny smak gorgonzoli do pesto, które podałam z makaronem. Szybki i smaczny obiad dla wielbicieli gorgonzoli:)



SKŁADNIKI
300 g makaronu
100 g gorgonzoli
100 g rukoli
40 g pestek ze słonecznika
15 g świeżej mięty
cytryna
olej extra vergine
sól, pieprz  


PRZYGOTOWANIE
  1. Zmiksuj rukolę, pestki ze słonecznika, gorgonzolę, listki mięty, skórkę z cytryny i sok z cytryny z oliwą extra vergine.
  2. Ugotuj makaron al dente.
  3. Pesto wymieszaj z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.
  4. Makaron wymieszaj z pesto.
  5. Udekoruj cytryną i miętą.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger