4.3.16

Makaron z pesto z pistacji i rukoli (Pasta con pesto di rucola e pistacchi)

Makaron mogę jeść codziennie, dlatego cieszę sięże mieszkam w Makarolandii (tak żartuję mówiąc o Włoszech) i mogę go jeść bezkarnie :)
Makaron z pesto, który przygotowałam można przygotować w kilka minut. Dłużej trwa gotowanie makaronu niż przygotowanie pesto.
Podane proporcje do pesto można modyfikować, zależy od tego, czy wolimy pesto mniej lub bardziej intensywniejsze w smaku. 
Pesto idealne dla kogoś, kto nie przepada za pesto z bazylią. A dzięki rukoli i pistacji nadal utrzymujemy wiosenny zielony kolor pesto.


SKŁADNIKI (dla 4 osób)

400 g makaronu
100 g rukoli
50 g pistacji bez łupin  
2 ząbki czosnku
80 g sera pecorino (może być dowolny ser kozi)
100-150 ml oleju extra vergine      
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
  1. Zmiksuj rukolę, starkowany ser pecorino, ząbki czosnku i pistacje z oliwą extra vergine.
  2. Ugotuj makaron al dente.
  3. Pesto wymieszaj z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.
  4. Makaron wymieszaj z pesto.
  5. Udekoruj rukolą i pistacjami.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger