2.3.16

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym (Polpette di ricotta al sugo)

Kluski "pulpeciki" (jak mówi moja córka) z ricotty w sosie pomidorowym to typowe danie w Kalabrii we Włoszech. Danie proste, pyszne, aromatyczne i lekkie. Zakochałam się w nim od pierwszego posmakowania. 
Zmodyfikowałam trochę oryginalny przepis. Zamiast ricotty z mleka bawolego użyłam ricotty z mleka krowiego, która jest mniej intensywniejsza w smaku, bardziej łagodna i słodkawa. Ricottę można zastąpić polskim twarogiem. Należy go tylko odsączyć i zmielić 2-3 krotnie.




SKŁADNIKI

Kluski (12 sztuk)
400 g ricotty (albo twarogu)
2 jaja
3 łyżki śmietany
100 g mąki pszennej 
75 g bułki tartej
1 cebula
pęczek natki pietruszki
pęczek bazylii
gałka muszkatałowa
sól, pieprz
oliwa



Sos pomidorowy
700 g pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
1 cebula
suszone oregano
sól, pieprz
oliwa



PRZYGOTOWANIE

Sos pomidorowy
  1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. 
  2. Dodać wyciśnięty czosnek i pomidory razem z zalewą
  3. Całość przyprawić, solą, pieprzem, oregano. 
  4. Dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Kluski
  1. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  2. Listki bazylii i natki pietruszki drobno posiekać.
  3. Na oliwie zeszklić cebulę z ziołami. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Ricottę przełożyć do miski. Dodajemy jaja, śmietanę i mieszamy. Dodajemy mąkę, tartą bułkę, cebulę z ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową.
  5. Uformować okrągłe kulki lekko wilgotnymi rękoma.
  6. W garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzącą wodę wrzucać kluski i gotować około 13 min od włożenia do wody.
  7. Kluski osączyć z wody i podawać z sosem.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger