16.3.16

Ciasteczka z migdałami i jagodami goji (Biscotti alle mandorle e bacche di goji)

Ciasteczka z mąki z ciecierzycy, migdałami, jagodami goji, bez jaj i mleka, są zdrowym zamiennikiem maślanych ciasteczek z mąki pszennej. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub dla osób na diecie bezglutenowej. Mają lekko orzechowy posmak za sprawą mąki z ciecierzycy i słodkość migdałów.




SKŁADNIKI na 30 ciasteczek

200 g mąki z ciecierzycy  
100 g migdałów (bez skórki)
100 g cukru trzcinowego
60 g oleju extra vergine
30 g jagód goji
50 ml wody




PRZYGOTOWANIE
  1. Na suchej patelni na małym ogniu prażyć mąkę z ciecierzycy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Migdały i jagody goji zblendować na proszek (1/4 jagód zostawić do dekoracji).
  3. W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, stopniowo dodając wodę.
  4. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. pół cm i foremkami wykrawać dowolne kształty.
  5. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasteczek ułożyć 1-2 jagody, wcześniej odłożonych do dekoracji.
  6. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.











Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger