30.3.16

Chleb z ziemniaków bez wyrastania (Pane di patate senza lievitazione)


Co zrobić z ugotowanymi ziemniakami, których mamy za dużo? Możemy upiec pyszny chleb.

Chleb, który upiekłam, przygotowuje się błyskawicznie, nie potrzebuje wyrastania, jest miękki, wilgotny i pachnący ziemniakami. Do tego dodatek pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Ilość pestek można zmniejszyć, jak kto woli.






SKŁADNIKI

500 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki pszennej  
90 g miękkiego masła
8 g proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka mleka
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz  





PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem.
  2. W misce wymieszać ziemniaki z masłem, następnie dodać żółtka, mleko, sól i pieprz.
  3. Po wymieszaniu ciasta, dodać pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane.
  4. Na koniec stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać.
  5. Podłużną formę tzw. keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto wyłożyć do formy. Wierzch chleba posypać pestkami słonecznika i dyni.
  7. Chleb piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.








Smacznego :)

4 komentarze:

  1. pięknie wygląda! polecasz do kanapek czy raczej jako samodzielne danie/przekąska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Agnieszko! dziękuję za odwiedziny :) chlebek jest idealny jako przekąska np. do sałaty ale również jako kanapka np. z szynką, serem albo z pastami warzywnymi. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ach,znalazłam 😊 Będę musiała jakoś zmotywować się na wypróbowanie dopóki są jeszcze ziemniaki stare. Podejrzewam, że z młodych nie wyjdzie tak samo jak np kopytka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aneto 😃 Masz rację, najlepiej użyć starych ziemniaków, pozdrawiam serdecznie 😄 i smacznego 😋

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger