14.3.16

Burgery z quinoa z sałatką z pomarańczy (Burger di quinoa)

Burgery z komosy ryżowej z sałatką z pomarańczy to pomysł na lekkie danie bezmięsne, pełne witamin i zdrowia. Burgery upiekłam ale można je również usmażyć na patelni z odrobiną ilością oleju.
Z podanych składników upiekłam 10 burgerów.




SKŁADNIKI

Burgery
200 g komosy ryżowej
1 szalotka
3 marchewki
1 jajko
25 g mąki pszennej
natka pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka kurkumy
50 g orzechów włoskich (bez łupiny)
50 g bułki tartej
sól, pieprz



Sałatka
2 pomarańcze
1 czerwona cebula
szczypiorek
olej extra vergine
ocet balsamiczny



PRZYGOTOWANIE

Burgery

  1. Komosę ryżową gotować 10 minut w osolonej wodzie, po czym odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Marchew ugotować na parze. Ciepłą jeszcze marchewkę rozdrobnić.
  3. Natkę pietruszki i szalotkę drobno pokroić.
  4. W misce wymieszać komosę ryżową, marchewkę, mąkę, jajko, natkę pietruszki, szalotkę, siemię lniane, kurkumę, sól i pieprz.
  5. Orzechy włoskie rozdrobnić i wymieszać z bułką tartą.
  6. Uformować burgery.
  7. Burgery obtoczyć w bułce tartej i orzechach.
  8. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować delikatnie olejem.
  9. Wykładać burgery na papier do pieczenia.
  10. Burgery piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę.






Sałatka

  1. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki i moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut.
  2. Pomarańcze pokroić w kawałki (bez błonek).
  3. Pomarańcze ułożyć na talerzu, udekorować cebulą i szczypiorkiem.
  4. Sałatkę skrapiamy oliwą extra vergine i octem balsamicznym.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger