22.2.16

Zupa krem z fenkuła - kopru włoskiego (Vellutata di finocchi)

Fenkuł jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Często gości na naszym stole ze względu na jego chrupkość, anyżkowy zapach, który zatraca sie podczas gotowania. Ugotowany jest słodkawy i bardzo delikatny w smaku. Bardzo popularny ze względu na jego wszechstronne właściwości lecznicze. 
Wystarczy 1 fenkuł, żeby pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Dlatego cieszmy się jego smakiem i obecnością w zimie, póki jego sezon. 

Fenkuł przygotowuję na wiele sposobów: gotuję, grilluję, piekę, duszę a nawet spożywam na surowo w formie sałaty. 

Dziś przygotowałam zupę z fenkuła. Zupy uwielbiam a zupy krem mogę jeść na okrągło. Dla mnie gotowanie zup to zabawa ze składnikami. Wystarczy mała zmiana i tak zamiast rozgrzewającej zupy na zimę, stworzymy letni chłodnik. I tak jest z moją zupą. Zimą zupę z fenkuła przyprawiam dużą ilością suchych nasion kopru włoskiego, czasem startym imbirem a latem listkami mięty. Mała zmiana a jaki efekt.

CIEKAWOSTKA

Fenkuł występuje w dwóch formach: okrągłej i podłużnej. Fenkuł okrągły tzw. maschio jest idealny do spożywania na surowo. Fenkuł podłużny tzw. femmina jest wykorzystywany do gotowania.




SKŁADNIKI

2/3 kopry włoskie
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l wywaru warzywnego
2 łyżeczki suchych nasion kopru włoskiego
pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Dodać koper włoski pokrojony w cienkie plastry i 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego. Podsmażyć około 2 minut na małym ogniu.
  3. Całość zalać gorącym wywarem warzywnym. Gotować pod przykryciem 10 minut. 
  4. Ugotowaną zupę zmiksować. Udekorować suchymi nasionami fenkuła.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger