28.2.16

Zapiekanka z brokułów i kalafiora w sosie serowym (Gratin di cavolfiore e broccoli al forno)

Bardzo prosta i smaczna zapiekanka warzywna, która może być smacznym dodatkiem do dania rybnego. 
Do zapiekanki użyłam brokułów i kalafiora ale można wykorzystać również inne warzywa, np. fenkuła, brukselkę, marchewkę czy fasolkę szparagową.




SKŁADNIKI

500 g warzyw (brokuł i kalafior) 
300 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
100 g parmezanu
3 łyżki masła
3 łyżki sezamu
gałka muszkatałowa
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE
  1. Brokuły i kalafior ugotować na parze albo w małej ilości wody al dente. 
  2. Jajka rozmącić z jogurtem i startym parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać sezamem.
  4. Warzywa rozłożyć w naczyniu i zalać masą serową.
  5. Wierzch pokryć kawałkami masła.
  6. Zapiekankę piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger