16.2.16

Wieloziarniste trufle z miodem (Dolcetti con semi e miele)

Słodkie okrągłe kuleczki pełne zdrowia, witamin, niesamowicie pachnące pomarańczą i miodem. 
Szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia. 
Można przygotować je wieczorem, na noc umieścić w lodówce a rano mamy pyszne i efektowne śniadanie. 






SKŁADNIKI

Z podanych składników zrobiłam 30 kuleczek. 

60 g płatków owsianych
50 g sezamu
70 g pestek dyni
70 g pestek słonecznika
60 g orzechów włoskich (wyłuskanych, bez skorupek)
150 g miodu 
1 pomarańcza




PRZYGOTOWANIE
  1. Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie. Po wystygnięciu pokroić na drobne kawałki.
  2. Rozpuścić miód na bardzo małym ogniu. Do miodu dodać skórkę otartą z pomarańczy.
  3. Do miodu i skórki z pomarańczy dodać płatki, sezam, pestki dyni i słonecznika, orzechy.
  4. Całość dobrze wymieszać. Przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny.
  6. Po schłodzeniu wykrajać dowolne formy. Preferuje kuleczki a'la trufle.











Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger