29.2.16

Tort kokosowy (Torta al cocco)

Jeżeli ktoś jest miłośnikiem smaku egzotycznego owocu jakim jest kokos, powinien spróbować tego tortu. 
Tort jest przepełniony wiórkami kokosowymi, które są obecne w cieście, kremie i w dekoracji. 
W cieście mąka pszenna została zastąpiona wiórkami kokosowymi. Ciasto zyskało na tej zamianie, bo jest delikatniejsze i intensywniejsze w smaku.
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć środka tortu, tak szybko zniknął.




SKŁADNIKI

Ciasto
300 g cukru
300 g wiórek kokosowych 
100 g mąki ziemniaczanej
16 g proszku do pieczenia
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 cytryna
6 jaj
2 laski wanilii


Krem
4 żółtka
170 g cukru
40 g mąki pszennej
500 ml mleka
1 cytryna
100 g wiórków kokosowych

Dekoracja
100 g wiórków kokosowych




PRZYGOTOWANIE

Ciasto
  1. Wymieszać cukier, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną.
  2. Dodać otartą skórkę z cytryny, jaja i masło, miąższ z lasek wanilii. Ciasto wyrabiać robotem. 
  3. Na koniec dodać proszek do pieczenia nie przerywając mieszania.
  4. Ciasto podzielić na 2 formy (24 cm) wyłożone papierem do pieczenia.
  5. Piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Krem
  1. Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą pianę.
  2. Do żółtek stopniowo dodawać mąkę, nie przerywając mieszania. Całość odstawić.
  3. Zagotować mleko ze skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleko przefiltrować.
  4. Gorące mleko wlać do garnuszka, do którego stopniowo dodawać masę z żółtkami. 
  5. Całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając
  6. Do kremu dodać wiórki kokosowe. Całość gotować 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając
  7. Krem schłodzić w lodówce.
Tort
  1. Upieczone 2 blaty tortu przekładamy kremem. 
  2. Resztą kremu dokładnie smarujemy górę i boki tortu.
  3. Tort obsypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger