24.2.16

Szybki chleb bez wyrastania (Pane rapido senza lievitazione)

Uwielbiam robić chleb w domu, ten zapach utrzymujący sie w domu przez wiele godzin, coś pięknego :) Właściwie to nie kupuję już chleba w piekarni, staram się robić go w domu i testować nowe przepisy. Zazwyczaj przygotowanie chleba zajmuje 2-3 godziny, ale chleb, który dziś przygotowałam jest błyskawiczny w przygotowaniu. Już w godzinę od rozpoczęcia przygotowania możemy cieszyć się ciepłym chlebkiem.  




SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej 00  
200 g mąki samorosnącej 
250 g jogurtu naturalnego
100 ml letniej wody
1 łyżeczka sody
2 łyżki sezamu
4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki nasion kopru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju extra vergine




PRZYGOTOWANIE
  1. W misce wymieszać 2 rodzaje mąki. Dodać sodę, sól, olej, ziarna sezamu i siemienia lnianego. 
  2. Do środka ciasta wlać jogurt wymieszany ze 100 ml letniej wody. Ręcznie wyrabiać wszystkie składniki. 
  3. Z ciasta uformować kule.
  4. Chleb wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  5. Wierzch chleba delikatnie naciąć. Oprószyć mąką i ziarnami kopru.
  6. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut.






Smacznego :)



2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger